Dec. 02.

Om klimattoppmötet COP24 i Polen

Har vi tio år på oss att fixa klimatet? Där håller jag inte med. Vad tror du? Tio år? Eller är det redan för sent? Ska vi starta massa nya kärnkraftverk dessutom så att vi får energi till att fortsätta leva på samma sätt som ju skadar både miljö och människa? Och allt radioaktivt avfall?
Vi lämnar över klimatkris och radioaktivt avfall till nästa generation. Och nu levande lever som vanligt och hoppas att Alla Andra tänker på klimatet. Har flygresor till solen någonsin varit så ’livsnödvändiga’ som nu? Det är bara Alla Andra som ska ställa om livsstilen ”så att jag kan fortsätta flyga till solen några gånger om året.”
Våga inte påstå att människor måste leva i samklang med naturen, för då kan du få höra att du övervintrat hippierörelsen från 1960-talet.

Så här är det, att klimatet och jordens resurser bryr sig inte ett jäkla dugg om vad du och jag behöver. Det som finns, finns och sedan är det slut.

COP21 är själva undertecknandet av Parisavtalet, som ratificerats av 170 länder. ”Det man enades om var att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader – helst 1,5 grader – och vad som krävs för att klara det.”
COP24 är uppföljning av Parisavtalet.
De årliga möten som hållits kallas partskonferenser och förkortas COP: ”Conference of the Parties”

Citat från Omvärlden som skriver om klimattoppmötet i Katowice i Polen som inleds måndag 3 december 2018:

USA är sedan tidigare avogt inställt till Parisavtalet. I juni 2017 sa president Trump att USA skulle dra sig ur klimatavtalet, men under året har ändå den amerikanska delegationen deltagit i förhandlingarna.

I Brasilien vann nyligen Jair Bolsonaro presidentvalet, efter en valkampanj i vilken han var hårt kritisk till Parisavtalet och sa att han ville omförhandla villkoren. Landets nya utrikesminister, Ernesto Araújo, avvisar den vetenskapliga konsensus som finns om klimatförändringarna och talar om frågan som en konspiration av vänstern.

Länk: Omvärlden – Allt du behöver veta inför klimattoppmötet i Polen

By admin | Posted in Allmän information | Both comments and trackbacks are currently closed.