jun. 08.

Endast 55 % av bostäderna i Öregrund har permanentboende

Helt ärligt så verkar Öregrund inte ha någon framtid om vi jämför med de övriga orterna i kommunen. Och ingen bryr sig! Vilken annan ort har det på det här sättet:
I Öregrund finns totalt 1445 bostäder (lägenheter, småhus och andra boendeformer som är tänkta att bo i). Av dessa 1445 är 643 fritidshus, alltså kommunmedlemmar som är folkbokförda i andra kommuner. Det kan även vara så att man är folkbokförd i Östhammars kommun, men inte på den adress där man har sitt fritidshus i Öregrund.
Det finns alltså endast 55 % permanentbostäder i Öregrund. Och ingen bryr sig!
67 % av husen i Rörhamn är fritidshus. Där hade Östhammarshem kunnat bygga hyresrätter.
Men vem bryr sig?

De riktigt smarta köper bostadsrätt att fritidsbo i, för då får de som bor permanent i samma förening ta hand om allt, medan fritidsgänget dyker upp bara när det är vackert väder eller några skojiga evenemang på gång. Ungdomar i Öregrund har svårt att få tag på hyresrätt och måste i stället buda på bostadsrätt mot fritidsboende från Uppsala, Stockholm och where ever.
Men vem bryr sig?

Är det kanske smickrande att så hög andel av bostäderna i Öregrund har noll personer folkbokförda på adresserna? Jag skulle aldrig komma på tanken att köpa fritidsboende där det inte är vackert. Öregrund är vackert. Är det därför Östhammarshem inte vill bygga här? Vem vill bo permanent där det är vackert? Usch och fy!

Problemet? Det här: 8 av 199 kandidater är från Öregrund på partiernas valsedlar för Östhammars kommunfullmäktige
Problem? Det här: Antal intresserade av lediga lägenheter i Öregrund hos Östhammarshem (högt tryck i proportion till invånarantal)

Sifferinfon ovan och bilden nedan har jag fått från översiktsplanerare i Östhammars kommunhus.

Så här är bostäderna placerade:

By admin | Posted in Öregrunds avveckling | Both comments and trackbacks are currently closed.