Vad sa’ partierna om landsbygdsskolorna INNAN valet 2018? Och EFTER?

Om landsbygdsskolorna Ekeby, Gräsö och Snesslinge var en hjärtefråga för medborgare innan valet till Östhammars kommunfullmäktige 2018 (och fortfarande är en hjärtefråga) kollade väljarna förstås Valkompassen. I Valkompassen fick partierna ta ställning till påståenden. Först fick de välja mellan fyra alternativ från ”Mycket dåligt förslag” till ”Mycket bra förslag”.

Observera att när partierna svarade på Valkompassens påståenden hade Barn- och utbildningsnämnden en ordförande från Socialdemokraterna. Nu har nämnden en ordförande från Centerpartiet … som värnar om landsbygden?
Observera att endast de partier som redan fanns i fullmäktige fick svara i Valkompassen. Ostkustens Framtid valde ändå att svara på frågorna, på sin hemsida och FB.
Observera att valresultatet 2018 inte som tidigare gav S och C majoritet. De bildade majoritet tillsammans med Vänsterpartiet. Tillsamman har dessa tre partier 25 av 49 mandat i Östhammars kommunfullmäktige
Observera att Östhammars kommunfullmäktige tar beslut om avveckling av Gräsö Skärgårdsskola och Snesslinge skola den 18 juni.

Så, vilka svar från partierna fick väljarna läsa på Valkompassens påstående:
LÄGG NER DE SMÅ SKOLORNA I ÖSTHAMMARS KOMMUN?

Centerpartiet: Ganska dåligt förslag.
Alla kommunens skolor ska erbjuda hög och likvärdig pedagogisk kvalitet för såväl lärare som elever. Det är det som avgör skolornas framtid både i tätort och på landsbygd. För att ge valfrihet ska elever har rätt att åka med passerande skolskjutslinjer oavsett skolval.

Kristdemokraterna: Mycket dåligt förslag.
Dessa skolor är otroligt viktiga för en valfrihet för föräldrar.

Landsbygdspartiet Oberoende: [Valde att inte delta i Valkompassen]

Liberalerna: Ganska bra förslag.
Skolornas kvalitet har företräde.

Lokalpartiet BoA: Mycket dåligt förslag.
Hela kommunen ska leva och det är av största vikt att förskoleklasser upp till Åk 3 kan erbjudas så nära barnen så möjligt. Att satsa på barnen är alltid en god affär på sikt!

Miljöpartiet: Mycket dåligt förslag.
Det är bra om det finns flera olika skolor att välja på i kommunen. Det är också viktigt att de minsta barnen har så kort väg som möjligt till skolan. Därför vill vi behålla även de små skolorna.

Moderaterna: Ganska dåligt förslag.
Idag har vi brist på skollokaler.

Ostkustens Framtid: Mycket dåligt förslag.
OF tar ställning för de kommunalt drivna grundskolorna som finns idag. De ska finnas kvar med de årskurser varje skola har nu (och eventuellt utöka årskurserna), ges stöd och utvecklas på de sätt som de behöver. Skola och utbildning ska inte ses som bara en stor utgiftspost i den kommunala budgeten.

Socialdemokraterna: [S ville inte välja förslag]
En skola måste kunna rekrytera behörig och bra personal för att eleverna ska kunna få den bästa undervisningen. Klasserna måste också vara tillräckligt stora för att undervisningen ska kunna genomföras enligt kurs och läroplan. Vi vill så långt som möjligt undvika att behöva slå ihop skolor, men om en skola inte håller måttet måste man utgå från vad som är bäst för elevernas kunskapsutveckling.

Sverigedemokraterna: Mycket dåligt förslag.
Vi måste bevara småskolorna i Östhammars kommun för att hålla landsbygden levande, även för att fler familjer ska ha möjlighet till att bo på landsbygden. Nedläggning av småskolorna gör att landsbygden blir mindre attraktiv för familjer. Vi vill även återuppstarta Morkarla skola igen.

Vänsterpartiet: Mycket dåligt förslag.
Vi behöver de få små skolor som vi har kvar, nu vill många bo på landsbygden och vill ha en skola i närheten, dessutom är skolan ofta bygdens enda mötesplats.

LÄNK: Valkompassen Östhammars kommun 2018

Mitt råd till dig är att vid nästa val till Östhammars kommunfullmäktige, år 2022, se bakåt och ta reda på vad partierna i fullmäktige utvecklat och avvecklat under mandatperioden 2018-2022. Läs alla motioner och Spangenbergs (C) avslag på motionerna. S och V röstar alltså som C.

You may also like...