Antalet toaletter som bör finnas vid större evenemang – även i Öregrund

MSB:s Guide för Trygga och Säkra Evenemang är inget Östhammars kommun har kunskaper om (heller).

Citat från Polisrapporten om Båtveckan 2023, under rubriken Tillståndsgivning:
Rekommendationer enligt MSB guide för trygga och säkra evenemang har inte tagits med i hanteringen kring remisser.

Observera att det ska göras skillnad på vad som är Båtveckan (evenemang som Strandgruppen Event arrangerar 1 vecka på Fyrskeppsudden) och vad krögarna hittar på utanför den fysiska platsen för Båtveckan.

Det här är en alldeles utmärkt guide!

Så här bör det se ut även i Öregrund när arrangörer förväntar sig mängder med besökare och alldeles oavsett vilken organisation som är huvudaktör (ÖRK: Roslagsloppet, Lions Club Öregrund: Badortsdagarna, Höstmarknad) och som har tillstånd att avlysa centrala Öregrund, som har bara åtta allmänna toaletter:

Evenemang som är kortare än 6 timmar
Toaletter för kvinnor: 1 toalett per 100 besökare.
Toaletter för män: 1 toalett per 500 besökare samt 1 urinoar per 150 besökare.

Evenemang som är längre än 6 timmar
* Ingen servering:
Toaletter för kvinnor: 1 toalett per 85 besökare.
Toaletter för män: 1 toalett för 425 besökare samt 1 urinoar per 125 besökare.
* Med servering:
Toaletter för kvinnor: 1 toalett per 75 besökare.
Toaletter för män: 1 toalett per 400 besökare samt 1 urinoar per 100 besökare.

Tillgänglighetsanpassade toaletter
Huvudregeln är att det ska finnas minst 1 tillgänglighetsanpassad toalett när det finns allmänna toaletter och 1 tillgänglighetsanpassad toalett per 50 besökare i behov av det. Förväntas evenemanget ha 100 besökare med funktionsnedsättning bör man alltså ha 2 tillgänglighetsanpassade toaletter.

Säkerhetsguide för evenemang 2021 (msb.se)

” Säkerhetsguide för evenemang, tredje utgåvan, ger dig som läsare vägledning i hur du kan gå till väga för att anordna säkra evenemang. Guiden riktar sig till arrangörer, myndigheter och andra aktörer inom evenemangsområdet. Syftet är att skapa samsyn kring säkerhetsbegrepp, att öka möjligheterna för tydlig kommunikation och ett konstruktivt samarbete mellan inblandade aktörer. Guiden tar upp olika aspekter av evenemangssäkerhet, och i denna tredje utgåva ingår även avsnitt om brottsförebyggande arbete och skydd mot antagonistiska hot. Den tar även upp olika aspekter som gäller sportevenemang och arenor. Guiden gavs ut första gången 2008 som ett resultat av ett regeringsuppdrag till dåvarande Räddningsverket och Rikspolisstyrelsen. Uppdateringen 2021 har skett i samarbete med Polismyndigheten och i nära dialog med en stor grupp sakkunniga från både myndigheter och bransch.”

You may also like...