E-post till ledamöter i Räddningsnämnden
Jag har den 6 september skickat följande e-post till ledamöter i Räddningsnämnden för kommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar:
Hej, i Räddningsnämnden
Jag har en synpunkt som rör räddningstjänsternas FÖRMÅGA i de tre kommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar och som jag önskar att ni tar del av:
Enligt Lagen om skydd mot olyckor SKA kommunen utarbeta handlingsprogram för sin verksamhet. Kommunen KAN välja att ha olika program för det förebyggande arbetet och för räddningstjänstverksamheten ELLER ett gemensamt program.
Handlingsprogrammet för räddningstjänst SKA enligt LSO 3 kap. 8 § beskriva
* Målet för kommunens verksamhet (vilket borde vara samma mål för de tre kommunerna:
Olycksriskerna ska minska – Färre ska dö – Färre ska skadas – Mindre ska förstöras – Antalet olyckor ska minimeras).
* risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser,
* vilken FÖRMÅGA kommunen har och avser att skaffa sig för att göra sådana insatser.
Förmågan SKALL redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap.
(Från boken ”Lagen om skydd mot olyckor – beskrivningar & kommentarer”)
Jag menar att det inte räcker med att påstå ATT det finns räddningstjänst (i fredstid). Det i sig är inte att beskriva räddningstjänstens FÖRMÅGA.
Den enskilde måste ha information om vilken räddningsinsats kommunen verkligen KAN genomföra och anpassa sitt eget brandskydd efter kommunens förmåga:
a) var stationerna finns
b) hur stationerna är bemannade
c) vilka fordon som finns på stationerna
d) anspänningstider
e) primära insatsområden och förstärkningsområden
f) eventuell specialkompetens i räddningsstyrkan beroende på var stationen finns: vid kusten, vid industrier, vid järnväg etc.
g) om stationerna åker på IVPA-larm.
Se gärna Räddningstjänsten Enköping-Håbo som på sin hemsida informerar om hur varje station fungerar: http://www.rtjeh.se
Klicka på ”Brandstationer” i vänster meny och sedan på varje station.
Jag föreslår att de tre kommunerna Uppsala, Tierp och Östhammar på sina respektive hemsidor tydligt lyfter fram sina räddningstjänster med beskrivning av varje station och värn.
Hej Yvonne!
Vi kan absolut bli bättre på att informera allmänheten om hur det ser ut på våra stationer. Hemsidan är ett bra sådant verktyg, och vi hoppas kunna få möjlighet att publicera mer ”egen” information där.
Jag håller med om att Räddningstjänsten Enköping-Håbo gör det bra. Eftersom de är ett kommunalförbund ”äger” de sin hemsida och styr själva helt hur den ska utformas och det kanske är lite enklare…
Vi har utvecklat förmågebeskrivningen i handlingsprogrammet och det finns t ex en tabell som redovisar vilken förmåga de olika stationerna har och hur länge det dröjer innan de får förstärkning. Den detaljnivån du efterfrågar är dock inte lämplig för handlingsprogrammet; kommunfullmäktige bör till exempel inte besluta om vilka fordon som finns på stationerna. Vi förfogar över ett 40-tal tunga fordon och köper in flera nya brandbilar per år…
Tack för tips om förbättrad information!
Med vänlig hälsning // Anders F, bitr brandchef
Hejsan!
Anders Fridborg har Tweetat att han har lämnat kommentar på detta inlägg här- är jag blind som inte hittar det?
Stina
Hej!
Intressant. Punkterna a-g beskriver tyvärr endast kvantitet, inte kvalitet. Det är ganska enkelt att beskriva vilka resurser som finns och när dom finns tillgängliga, men det är svårare att beskriva, förklara eller definiera vad dessa resurser faktiskt kan åstadkomma. Ställ gärna en fråga om detta till politikerna, men förmodligen kommer dom inte att förstå frågan…
Vänligen
Stefan