Polisen i Uppsala län: ”Är du tonårsförälder?”

Kopierat från Polisens Facebooksida 22 december 2020:

Är du tonårsförälder?
Det är lätt för unga att få tag på droger. Du som förälder har en viktig roll i att upptäcka missbruk, till din hjälp finns nu föräldraskolan på vår facebook-sida.

MDMA/ecstasy – risk för psykoser
Det kemiska namnet är 3,4-metylendioximetamfetamin alternativt (1-(3,4-metylendioxifenyl)-2-metyletylamin. Men det finns också helt andra uttryck: Adam, E, MDMA, XTC, puckar, bokstäver, rolls, beans, knappar, Erik, Eva Molly eller glad. Det finns även ecstasytabletter som inte innehåller MDMA, och det finns en stor mängd nätdroger med liknande egenskaper.

MDMA finns i tablettform, pulver och som kristaller
Tabletterna brukar vara färgglada och ha olika symboler och former, exempelvis med symbolen S för Superman. MDMA är en centralstimulerande drog som främst påverkar sinnestillståndet. Styrkan i olika MDMA-preparat kan variera stort. Kroppens inbyggda förmåga att reglera kroppstemperatur kan störas vid större doser, vilket kan leda till överhettning. I ett rus kan man känna eufori, ökad empati, ökad mental och fysisk energi. Man känner ökad tillit till andra människor och det kan exempelvis bli lättare att berätta om svåra upplevelser för andra. Vissa känner sig känslomässigt sammankopplade under ruset. Ruset håller i sig cirka 3-5 timmar.

En tids MDMA-bruk kan göra att de naturliga serotonindepåerna töms och brukarna utvecklar negativa mentala symtom, som nedstämdhet, depressioner och ibland psykoser. Det finns även en stor mängd andra negativa effekter. Tecken: Stora pupiller, ökad puls, torr mun, konstiga rörelser med tungan och svettningar. Inläggen i föräldraskolan är främst riktade till föräldrar för att öka deras kunskap kring olika preparat och förhoppningsvis öka chansen att de upptäcker ifall deras barn börjar missbruka.
Håll god ton och dela gärna inlägget. Tack.”

Polisen Uppsala län | Facebook

You may also like...