Polisens sammanfattning av Båtveckan 2023

POLISOMRÅDE UPPSALA 7 AUGUSTI 2023

”Båtveckan i Öregrund har varit intensiv för polisen och flera händelser har hanterats.

Det som har stuckit ut under båtveckan i Öregrund är framförallt ungdomsfylleriet och att det har varit många minderåriga ute sent om nätterna. Ungdomarna har kommit från både närliggande kommuner och län. Utöver socialtjänstens fältarbetare fick polisen även hjälp av ungdomsjouren i Uppsala för att stävja oroligheter bland tillresta ungdomar. Flera minderåriga blev omhändertagna på grund av berusning och överlämnades till vårdnadshavare och socialtjänstens fältarbetare på plats.

Flera brott har anmälts

11 fall av misshandel (varav två grova), 4 rattfyllerier, 3 sexualbrott, samt flera fall av narkotikabrott, skadegörelse, sjöfylleri och olovligt framförande av vattenskoter anmäldes under veckan. Utöver det omhändertogs 23 personer för berusning och över 20 personer avlägsnades från platsen på grund av ordningsstörning.

Polisen har under veckan genomfört uppemot 60 krogbesök vilket renderat i ett tiotal tillsynsrapporter om brister. Bland annat hög berusningsnivå, alkoholservering till minderåriga och att man har överskridit antalet gäster gentemot vad man har tillstånd att ha.

– Festivalen har haft publikrekord i år och det har även märkts av i Öregrund i stort. Överlag har det även varit en högre berusningsgrad på besökarna än tidigare år, företrädesvis under kvällar och nätter. En avgörande faktor till många av de brott som skett är tyvärr den höga berusningsnivån, säger Robert Sverlert, polisinsatschef för båtveckan.

Polisen kommer nu tillsammans med övriga aktörer att utvärdera vår gemensamma insats för att se vad vi kan förbättra till nästa års båtvecka.

Från polisens sida vill polisinsatschefen tacka för den goda samverkan med fältarbetare från Östhammars kommun, Uppsala ungdomsjour, ordningsvakter, personal på lokaltrafiken, räddningstjänst, kustbevakningen, arrangörerna samt övriga samverkanspartner. 

Avsändare
Polisområde Uppsala

Publicerad
07 augusti 17:52″
Till notisen

You may also like...