Sjöhistoriska om Öregrunds hamn: ”Ett trävrak!” (15-20 meter långt)

Östhammars Nyheter 26 juni 2015: Tänkbar vraksiluett utanför Fyrskeppet

Sjöhistoriska den 7 september: Idag måndag påbörjade vi del två av en marinarkeologisk utredning i Öregrund i norra Roslagen. I juni var vi här och gjorde en side scan sonarundersökning och nu är det äntligen dags för dykningar!

Anledningen till att vi är här är att Östhammars kommun planerar att bland annat muddra hamnbassängen och anlägga flera nya bryggor. Vår uppgift är som vanligt att ta reda på om det finns några fornlämningar som ligger i vägen och riskerar att förstöras.

De första dyken idag gjorde vi på en misstänkt vrakindikation som vi påträffade med vår sonar i juni. Och visst var det ett vrak. Ett trävrak! Vi vet ännu inte hur gammalt det är men vi tippar på att det är från 1700-/1800-tal. Det är ett ca 15-20 meter långt träfartyg som ligger mitt i hamnbassängen och det har under åren med sitt centrala läge i hamnen blivit styvmoderligt behandlat av ankrande fartyg och bojstenar! En jättekraftig bryggankarsten ligger tyvärr fortfarande mitt i vraket.  Det är kravellbyggt, byggt på furu och rätt så sönderfallet. Vi tror även att vi har hittat vrakets akterspegel som till skillnad från resten av skrovet är tillverkat av ek. Eller är det två vrak…?
Läs mer och se bilder hos Sjöhistoriska

Länsstyrelsen om fornlämningar:
Fornlämningar är spår av mänsklig verksamhet som syns eller finns i vår omgivning. De kan utgöras av gravar, boplatser, fornborgar, runstenar, kulturlager i medeltida städer, ruiner och milstenar. Det gemensamma för dem är att de måste vara tillkomna före 1850 och varaktigt övergivna. Fartygsvrak ska ha förlist före 1850.


Dykning i Öregrunds hamnbassäng, 8 september

You may also like...