Snälla rara, ha lite koll på eldebatten – gärna mycket koll

”VI HAR INGEN EEEEEEEL” vrålar politiker, som hoppas på att väljare är korkade och inte kan ta reda på fakta själva. Inte ens heltidspolitiker vet skillnad mellan produktion och kapacitet. Och media låter clownerna hållas och ställer inga jobbiga frågor – eftersom inte heller journalister är pålästa?
Innan vi snackar el måste vi verkligen ha samma definition på el- och energibegrepp.

Jo, vi har el. Titta in hos Svenska Kraftnät i Kontrollrummet:
Kontrollrummet | Svenska kraftnät (svk.se)

Mitt tips till dig som vill veta något eller mycket om kapacitetsutmaningen i de svenska elnäten – läs riktiga grejer i stället för att lyssna på ”energiexperten” Ebba Busch och hennes polare. Varsågod, här finns riktiga grejer:
Energinspektionen: Kapacitetsutmaningen i elnäten
I den här rapporten presenterar vi en handlingsplan med de åtgärder som vi anser är viktiga för att avhjälpa kapacitetsbristen i elnäten på kort och lång sikt.

EON: ” Att vissa har kallat det för ”elbrist” har fått många att tro att det innebär att vi har för lite elproduktion i landet. Det behöver vi inte oroa oss för alls. Det är kapaciteten i Sveriges elnät som är bristande. Det vill säga hur mycket effekt det svenska stamnätet – de 15 000 km huvudledningar som transporterar el genom landet – är kapabelt att leverera. Det är helt enkelt fullt i elnätet.”

Alltså: Sverige har el! Det är elnätet som måste byggas ut!

You may also like...