Stockholmsområdet och det kommunala skatteutjämningssystemet

Det stämmer att kommuner i Stockholms län är ’huvudsponsor’ till det nationella utjämningsbidraget. Av den anledningen hänvisar invånare i Stockholmsområdet till att de får resa som det behagar dem, och invånarna i kustområdet ska vara tacksamma över att stockholmarna inte stannar hemma där de bor under corona-krisen. Det går alltså att betala sig fri från personligt ansvar att minska smittspridning, enligt den logiken.
Här följer en sammanfattning av inlägg och kommentarer jag läst på Facebook författade av invånare från Stockholmsområdet:

Invånare på Gräsö och i Öregrund ska vara tacksamma för det kommunala skatteutjämningsbidraget, som ju tillfaller även Östhammars kommun. Det finns Stockholmskommuner med högre skattekraft än t.ex. Östhammars kommun och utan bidraget som Östhammars kommun tar emot blir det neddragningar i välfärden. Stockholmare får åka som de vill till ”sin ö” (Gräsö), eftersom de liksom fastboende har äganderätt. Den enda skillnaden är att Gräsöbor är på ön året om. Fastboende ska sluta att ifrågasätta varför, hur och när stockholmarna väller in i kustområdet till varje veckoslut. Om fastboende i kustområdet fortsätter hävda att myndigheternas rekommendationer gäller alla, även fritidsboende, jämförs fastboende med ”hillbilles” som vaktar området med hagelbössor. Termen hillbillies används nedsättande om fattiga och obildade människor.
Som om det vore fullständigt normalt beger sig familjer från Stockholm till kustområdet och undrar om någon vill göra mat åt dem. Här är det nästan läge för en orosanmälan till hemkommunen. Normala föräldrar ser till att ha mat till barnen.
”Roligast” är de stadsbor som har signaturen ”Stanna hemma” på sina FB-profiler. Det är ett budskap till andra, inte till dem själva, för i diverse lokala FB-grupper laddar de upp bilder från ”sin ö” och ”sitt paradis”. De ojar sig även över att antalet covid-19-smittade medborgare i Östhammars kommun ökar och kan till och med hålla med om att resor till sommarstugor är onödiga resor – gäller andra men inte dem själva, förstås.
”Inte alla stockholmare” är egoister och närmast idioter! Nej, verkligen inte. Men alldeles för många är det, tyvärr, och det är de som hörs i debatten.

Vad handlar det kommunala utjämningssystemet om?
De kommuner som har högre skattekraft måste dela med sig till kommuner med lägre skattekraft. Kallas ibland Robin Hood-skatten. Det här är statens sätt att jämna ut skillnader och skapa rättvisa mellan landets regioner och kommuner. Grundtanken är att alla kommuner och regioner ska ha samma ekonomiska förutsättningar.

Hur gick det 2019 för kommunerna i Stockholms län?
Stockholms län har 26 kommuner. Lyckades länet finansiera sig själv? Nedan visas hur det gick med dels givarkommuner och dels mottagarkommuner. Minustecknet betyder alltså att kommunen har betalat till utjämningssystemet, och plustecken betyder att kommunen är mottagare.

GIVARE STOCKHOLMSKOMMUNER 2019
Danderyd -15 959 kronor per invånare.
Solna – 9 713 kronor per invånare.
Lidingö –  6 342 kronor per invånare.
Täby – 4 859 kronor per invånare.
Stockholm – 4175 kronor per invånare.
Sundbyberg – 2761 kronor per invånare.
Vaxholm – 696 kronor per invånare.
Nacka – 254 kronor per invånare.
Sollentuna – 135 kronor per invånare.

MOTTAGARE STOCKHOLMSKOMMUNER 2019
Södertälje + 18 824 kronor per invånare.
Botkyrka + 17 449 kronor per invånare.
Upplands-Bro + 13 743 kronor per invånare.
Norrtälje + 12 635 kronor per invånare.
Haninge + 11 159 kronor per invånare.
Sigtuna + 10 864 kronor per invånare.
Järfälla + 9 702 kronor per invånare.
Nynäshamn + 9 383 kronor per invånare.
Salem + 9 265 kronor per invånare.                                                     
Huddinge + 8 926 kronor per invånare.
Upplands-Väsby + 8 088 kronor per invånare.
Nykvarn + 6 456 kronor per invånare.
Vallentuna + 6 188 kronor per invånare.
Värmdö + 6 171 kronor per invånare.
Ekerö + 5 560 kronor per invånare.
Österåker + 5 248 kronor per invånare.
Tyresö + 4 611 kronor per invånare.

Nej, Stockholms län försörjer inte hela Sverige och lyckas inte finansiera sig själv i utjämningssystemet. Och om så vore fallet … vad har det med det personliga ansvaret för att minska smittspridning att göra?

Östhammars kommun i utjämningssystemet
Östhammars kommun har 22 250 invånare.
År 2019: + 9 125 kronor per invånare.
År 2020: + 7 882 kronor per invånare.
Östhammars kommun får nästan 28 miljoner kronor mindre i statligt bidrag år 2020 än året innan.

Vill du veta hur utjämningsbidraget ser ut år 2020?
”Under 2020 fördelar det kommunala utjämningssystemet 137 miljarder kronor. Av dessa går 129 miljarder till kommuner och regioner som bidrag och 8 miljarder betalas av kommuner och regioner som är bidragsgivare.

Under 2020 är Pajala den kommun som tilldelades mest resurser per invånare, 31 723 kronor. Danderyd är den kommun som betalar mest till systemet, 19 484 kronor per invånare. Bland regionerna är det Stockholm som betalar mest, 682 kronor per invånare. Gotland får den största tilldelningen, 9 794 kronor.”

Länk: Tabell: Kommunal utjämning per invånare 2020

You may also like...