Synpunkter på 7 km/h i Öregrunds stadskärna ska vara hos Östhammars kommun senast 23 april
Länk: Uppdatering 25 mars finns här
”Enligt lagen får du köra i gångfart. Vilken hastighet det är står inte i lagen, men generellt brukar man räkna med 7 km/h.” (Trafikinfo)
Vill du lämna synpunkter på förslaget om gånghastighet för fordonstrafiken i Öregrunds tätort? Synpunkter ska lämnas till kommunstyrelsen@osthammar.se
senast 2021-04-23
märkt dnr KS-2021-165
Beslut i ärendet fattas på tekniska utskottets sammanträde 2021-05-11
TEXTEN I TEKNISKA UTSKOTTETS ÄRENDELISTA 23 MARS 2021 ATT HA SYNPUNKTER PÅ:
Citat:
”Lokal trafikföreskrift, förslag på sänkt hastighet i del av Öregrunds tätort med start sommaren 2021
Ärendebeskrivning
Trafiksituationen i Öregrunds hamn är komplex. Genom staden går Trafikverkets väg 1100, som huvudled, ned till färjeläget och förbinder Gräsö med fastlandet med regelbunden färjetrafik året runt.
Vägen är huvudled och används för persontrafik, kollektivtrafik, varutransporter, tung trafik (ex timmerbilar), utryckningsfordon och den är också evakueringsväg för Gräsöborna gällande eventuella händelser vid Forsmarks kärnkraftverk. Större delen av vägsträckan har separerade ytor för oskyddade trafikanter (trottoar eller färgmarkering) men trafikmiljön upplevs otrygg och det är en målbild att större separering av de oskyddade trafikanterna från övrig trafik kommer till stånd. Vid vägen finns en av Öregrunds två mataffärer med begränsad tillgång på P-platser.
Sommartid ökar trafikunderlaget markant då Öregrunds hamn präglas av ett attraktivt uteliv med restauranger och krogar, flanörer och ökad belastning av tex varutransporter, renhållningsfordon och ökad trafik med anledning av en stor andel deltidsboende från Gräsö.
Sommartid är även Strandgatan (del av 1191) hårt belastad med trafik. Strandgatan är även året runt en alternativväg för tunga transporter som ej kan ta väg 1100 likväl som för sjukresebussen förbi Öregrunds vårdcentral som ligger vid Rådhusgatan (del av 1191).
Förslag för att förbättra trafiksituationen har presenterats i ett flertal utredningar; 2002, 2003 och senast i en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) 2017/2018. Det har också inkommit ett antal skrivelser från medborgare och föreningar med önskan om sänkt hastighet i Öregrunds stadskärna.
Förslag har också framkommit att ha delar av väg 1100 och 1191 som s.k. ”gåfartsgata”. Det är Östhammars kommuns uppfattning att den hastighetssänkning som nu föreslås bäst möter såväl allmänhetens behov av sänkt hastighet, när det är som mest rörelse av oskyddade trafikanter, samt ordinarie trafiks behov av framkomlighet på huvudleden.”
(Slut citat)
Protokoll Tekniska utskottet 23 mars 2021 med punkten om:
Lokal trafikföreskrift, förslag på sänkt hastighet i del av Öregrunds tätort med start sommaren 2021, sidan 8
Mina reflektioner och funderingar
* På vilket sätt löser kommunen mängden trafik med att sänka hastigheten för fordon till gånghastighet?
* Är även detta en fåmans-show där 1-2 i kommunhuset och lika ”många” på Gräsö och i Öregrund tänker sig att de är representativa för resten av befolkningen? Andra exempel på det är i så fall fyllecampingen vid Sven Persson-hallen midsommar och Båtveckan (ingen kommunal camping längre, så nu campas det utan kommunens hjälp), hundrastgård mitt i bostadsområde …
* Vilka gator tycker Östhammars kommun hör till Öregrunds stadskärna?
* När och hur ska konsekvenser av gångfartshastighet i Öregrunds stadskärna för fordonstrafiken utvärderas? Vem/vilka gör utvärderingen?
* Hur många vägskyltar för fordonstrafik inklusive cykeltrafik ska sättas upp som visar högsta tillåtna hastighet?
* Ska denna hastighetssänkning gälla året runt med början sommaren 2021? Jag ser bara början, men inget slut.
* Finns någon statistik över trafikolyckor i Öregrunds stadskärna att ta del av och som motiverar att fordon ska framföras i 7 km/h?
* ”Vid vägen finns en av Öregrunds två mataffärer med begränsad tillgång på P-platser.” Blir det fler P-platser om kommunen sänker hastigheten?
* Jag har aldrig sett att Öregrundsbor leker på huvudleden. Kanske för att vägen är just en huvudled. Trafikvett kallas det.
* När trafiken packas på bakifrån från alla håll för att fotgängare har företräde när de korsar huvudled med gångfartshastighet för fordon – hur lång kö på Rådhusgatan och Västergatan är acceptabel bilkö? Går det att köra om denna bilkö?
* Har någon studie gjorts som visar var på huvudleden fotgängare går?
* Har några intervjuer med fotgängare gjorts angående verklig respektive upplevd trygghet?
* Är slutsatsen alltså, innan detta förslag, att när bilister ser att många fotgängare rör sig på torget så gasar de på i stället för att köra saktare?
* Finns protokoll över hastighetsmätningar i Öregrunds stadskärna?
* ”En väg eller ett område får förklaras som gångfartsområde endast om det är utformat så att det framgår att gående utnyttjar hela ytan samt att det inte är lämpligt att föra fordon med högre hastighet än gångfart”.
Hur ska kommunen utforma Öregrunds stadskärna?
Kanske det finns ett mycket simpelt och kommersiellt syfte bakom det här? Kör sakta så hinner du läsa på alla trottoarpratare vad krogarna har på menyn?
Att trottoarpratare och annat trams står där fotgängare faktiskt ska gå är inget som kommunen eller andra intressenter reagerar på. Det står även krogmöbler utanför uteserveringarna och tar plats för fotgängare. Det är inte heller något som kommunen lägger sig i.
Har du läst någon akademisk forskning eller utredning om vad som fungerar respektive inte fungerar på ett gångfartsområde?
Det har jag.
____________________________
”Inom tätbebyggt område får kommunen ta beslut om hastigheter. Den lägsta hastigheten är 30 km/h och om det i stället är ett gångfartsområde med 7 km/h är det inte en åtgärd som kommunen kan besluta om på en statlig väg.
Ett beslut om hastigheter som kommunen tar för en statlig väg ska till Länsstyrelsen som hanterar ärendet efter en remiss till Trafikverket. Om Trafikverket säger nej är det upp till Länsstyrelsen att bedöma om kommunens beslut ska överklagas.
Inom själva området för gångfartsområde ska ingen parkering ske. Meningen är att oskyddade trafikanter ska ha företräde.
Enligt väglagen som styr den vägrätt som Trafikverket har för sina vägar, är inga färdsätt prioriterade framför andra. Det är därför som det i vissa fall kan vara en fördel om gator är kommunala och inte statliga.
Vägen till färjeleden är ingen väg som kan övergå till kommunal väghållning.”
(Mejlsvar från Trafikverket, 24 mars 2021)