Uppsalakommunalrådet Linda Eskilsson om Östhammars kommun och slutförvaret

Linda Eskilsson, kommunalråd i Uppsala kommun, innan dess ledamot i Östhammars kommunfullmäktige:

När SKB valde Östhammars kommun till den plats där man vill ha slutförvaret av använt kärnbränsle, då grät Socialdemokraternas kommunalråd av glädje i tv.

När SKB ville ge kommunen stora summor pengar tog man tacksamt emot dem. SKB sponsrar det mesta i kommunen och barnen tror att SKB är en idrottsförening eftersom de ordnar sommarläger.

När SKB har velat ha ett kontor i kommunen så sålde man snabbt bort det tänkta kulturhuset. När en oberoende konsult sa att kommunen satt i en prekär situation p.g.a. att man tagit emot så mycket pengar och att man i princip redan sagt ja trots att underlaget inte fanns, så viftade man bort det och svarade att det behöver vi inte bry oss om, för det är inte sant.

På frågor utåt har man svarat att man tar expertmyndigheterna på allvar och att om man inte kan visa att det är säkert så ska man säga nej till att bygga slutförvar i Östhammars kommun. Mark- och miljödomstolen säger att det finns brister och mer behöver utredas. Östhammars kommun har ännu inte fått frågan från regeringen, eftersom regeringen inte är där i processen än.
Underlaget är helt enkelt inte klart.
Östhammars kommun sätter plötsligt in ett extra kommunfullmäktigemöte för att plötsligt från ingenstans säga JA till ett slutförvar. Man kan inte ens vänta en månad på nästa ordinarie möte.

Är så glad att jag inte bor i Östhammars kommun längre! Men en sak är bevisat. Det är INTE säkerheten man är ute efter. Det är pengarna man får från SKB. Det framgår även i en artikel i UNT som publicerades för några dagar sen. Det här är inte en fråga vilken som helst, det handlar om kanske det farligaste avfall vi har i Sverige. Är inte hanteringen av det värt att ta på större allvar?”

………………………………………………………….

Andras kommentarer på nätet om kommunalrådens agerande:

”Det handlar om pengar nu för att rädda vägar, vatten och avlopp. Sedan kommer Socialdemokraterna och Centerpartiet i Östhammars kommun använda det i valrörelsen (om pengarna kommer innan valet) och slå sig för bröstet att de minsann räddat kommunen. Och folk kommer gå på det.”

”Det mest sorgliga är att oppositionen inte genomskådar detta utan glatt stödjer förslaget. Men man kanske vill att S+C ska fortsätta styra Östhammars kommun?”

………………………………………………………..

UNT 30 augusti 2013: Intensiv marknadsföring av SKB

You may also like...