Demokrati 4: Vem bestämmer hur en folkomröstningsfråga ska formuleras?

Hur går det till att formulera själva frågan inför en folkomröstning, likt den vi nu har en namninsamling om (namninsamling för folkomröstning om brandförsvaret i Östhammars kommun).
SVAR:
Det är fullmäktige i Östhammars kommun som tar beslut om hur frågan ska ställas till de röstberättigade i kommunen. Det är även fullmäktige som beslutar om hur svarsalternativen ska formuleras. ”Det är lämpligt att samråda med företrädare för initiativtagarna och söka komma överens om frågeformuleringar som är enkla att förstå och besvara för de röstande och om svarsalternativen vars innebörd är enkla att tolka inför den fortsatta beslutsprocessen.”
(SKL om Vem formulerar frågan vid en folkomröstning?)

Fundera över betydelsen av ordet ”lämpligt”. Kommunstyrelsen och fullmäktige kan välja att inte samråda med företrädare för initiativtagarna. De kan alltså ”kapa” frågan på namninsamlingen som nu pågår, formulera om både fråga och svarsalternativ.

Jacob Spangenberg i UNT 8 februari 2014 vill ha en annan formulering av omröstningsfrågan och svaren: ”Tycker du att Östhammars kommun ska ha räddningstjänsten i egen regi, ja eller nej?”
Så varför ställde Spangenberg inte den frågan till medborgarna innan frågan avgjordes i fullmäktige som endast består av 0,3 % av invånarna i Östhammars kommun?!

Finns det redigt folk i kommunstyrelsen och i fullmäktige skulle man kanske ha en omröstning om! Märkligt att snart 1700 röstberättigade i Östhammars kommun förstår frågan och svaren – men Spangenberg förstår inte.
Jag är svensklärare och hjälper gärna till!

”Varje medlem av en kommun eller ett landsting har rätt att få lagligheten av kommunens eller landstingets beslut prövad genom att överklaga dem hos förvaltningsrätten (10 kap 1 § kommunallagen 1991:900). Östhammars kommun tillhör domkretsen för Förvaltningsrätten i Uppsala.”
(Mejlsvar till mig från Förvaltningsrätten.)

You may also like...