Jordklok livsstil? Jag gör så gott jag kan!

Det kan inte vara så att varje enskild människa och konsument ska fixa klimatkrisen, renare hav, friskare luft och skydda regnskogarna från skövling medan det är business as usual i storpolitiken och ”Amen till evig tillväxt”.
Så, vad kan vi göra för att leva snällare här på jorden? ”Det minsta du kan göra är så mycket som möjligt” sa’ Lars Rydén när han föreläste på Storbrunn i Östhammar under förra årets Framtidsvecka.

Hjälper det verkligen att leva individuellt jordklokt när andra fortsätter att ta flyget till turistresemål? När en nations ’hälsa’ mäts i BNP (där ingår även intäkter för export av vapen) och ökad tillväxt? När ”fler vuxna i rummet” tycker att klimatstrejkande skolbarn ska gå i skolan i stället för att bry sig om sin framtid här på jorden?

Visst känns det motigt många gånger att leva miljösnällt? Men, jag tänker så här, att för att stå ut med mig själv och dessutom kunna sova med mig själv, så gör jag vad jag kan: lusläser innehållsförteckningen på varje produkt jag behöver och köper. Palmolja – bojkott!

Jag behöver allt färre produkter förresten. Sköljmedel till tvätten är en produkt jag absolut inte behöver! Jag handlar på nätet, eftersom de miljösnälla produkter jag vill ha inte finns att köpa i Öregrund med omnejd. De produkter jag vill ha kräver alltså transport. Hmmm … miljövänligt? Jag har i alla fall bytt engångsfilter till kaffebryggaren mot tvättbara bomullsfilter. Men det blev ju ett himla sköljande och tvättande av de där bomullsfiltrena – med vatten, och vi har vattenbrist i vår kommun. Så, jag köpte mig en perkulator, vars ’inre’ också görs ren med vatten, men inte lika stor vattenåtgång som de där bomullsfiltrena krävde. Inga filter alls! Bra!

Jag köper inte tvättmedel och diskmedel i matbutikerna längre. Och inte heller rengöringsmedel.
I torsdags såg jag att jag började få slut på alla miljösnälla produkter, beställde direkt och idag hämtade jag mitt paket: 2 liter flytande tvättmedel Sonett Lavendel – drygt som tusan! Jag använder en kork till varje tvätt. En fast Galltvål för fläckborttagning och rengöring. Handdiskmedel Lemon & Aloe.

Tvättnötter brukar jag också använda, och de funkar finemang. Ska vara doftfria, men jag brukar ana svag blomdoft. Jag var inte ute efter doftfritt tvättmedel, så den svaga doften gör inget. Tvättnötter är frukter från Sapindus-trädet som växer i Indien och Nepal. Snacka om transportsträcka! Även fast jag är jättenöjd med tvättnötternas jobb i tvättmaskinen, har jag tänkt en sväng till. Ska jag nöja mig med Jordkloks flytande tvättmedel från Danmark? Eller även använda tvättnötter som ju gynnar den lokala ekonomin i Indien och Nepal?

Om du vill testa tvättnötter innan du beställer, kan du få ett gäng tvättnötter av mig. ’Haffa’ mig på stan, så kommer vi överens om något. Men en liten tygpåse att lägga nötterna i behöver du fixa själv. Tvättnötterna ska ligga i en liten tygpåse tillsammans med tvätten i maskinen.

Visst är det mycket att tänka på när man ändrar livsstil till en mer hållbar och miljösnäll? Det som verkar miljösnällt kanske i stället transporteras i flyg över halva jordklotet. Vad finns i det avloppsvatten vi släpper ut? Kanske tvättnötter är en bra idé i alla fall? Tänka, tänka och ta reda på fakta om precis allt vi använder i hushållen. Och varifrån kommer maten på restaurangerna? Tomater mitt i vintern? Menyer anpassade efter säsongsmat?

Och maten då? Här har jag verkligen gjort stora förändringar! Så lite kött som möjligt och så mycket rotfrukter och grönsaker som möjligt. På dagens middagstallrik hade jag stekta rödbetsbiffar, kokt potatis, rödkål och getostkräm. Allt, utom getostkrämen, från det lokala lantbruket Forsbergs Gris & Grönt.
Jag är verkligen ’sopig’ på att tillaga vegetarisk mat, men jag blir bättre för varje dag som går. I morgon blir det grönsaksgratäng med ingredienser från samma lantbruksföretag.

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt
I collaget nedan visar jag produkter jag hittills beställt från Jordklok. Jag hoppas på chokladaskar med palmoljefria chokladbitar till kommande jul. Just nu har de ’bara’ chokladkakor utan palmolja hos Jordklok –  grymt god choklad! Är du också sugen på miljösnällt tvättmedel, handdiskmedel och rengöringsmedel från Jordklok? Surfa in där:

Surfa även in hos Forsbergs Gris & Grönt och kolla när du senast måste beställa för leverans i februari – direkt hem till din dörr utan mellanhänder:
http://www.forsbergsgrisochgront.se

You may also like...