1/2: Filosofikafé på Kulturhuset Storbrunn: Tema OTILLFREDSSTÄLLELSEN
Alltid fri entré. Boka plats i förväg via storbrunnbiljetter@osthammar.se / 0173 – 86 300.
Vi bjuder på fika!
Att inte veta är här en merit, liksom öppenhet och lust att utforska och samtala tillsammans med andra. Samtalsledare Sofia Franzén, filosofisk praktiker och verksam i Svenska sällskapet för filosofisk praxis. Välkommen att fika och filosofera!
Filosofikafé 1/2, tema OTILLFREDSSTÄLLELSEN
Filosofikafé 1 av 4 våren 2024.
”Otillfredsställelsen! Vilken kraft den har, den nödvändiga otillfredsställelsen, som alla bör känna, äga mer av!”, skriver poeten Ko Un. Är han bara ironisk? Eller hur kan vi förstå och ta till oss otillfredsställelsen som en erfarenhet vi kunde bejaka, i stället för att ständigt försöka hålla borta? I vilken mening skulle den vara nödvändig? Vad för sorts saker gör dig otillfredsställd? Hur känns otillfredsställelse? Hur kunde den känslan bli en kraft? Hur äger man tillfredsställelsen, eller äger den dig?
Är poetens påstående verkligen rimlig?
Filosofikafé 1/3, tema MÄNNISKOSLÄKTET
Filosofikafé 2 av 4 våren 2024.
Släktforskning, familjehistorier och DNA-test har blivit ett populärt intresse. Hur ska vi förstå detta sökande; vad är dess drivkraft, mening och etik? Bör man rota i gamla släktingars privatliv, eller har döda också rätt till integritet? När ens biologiska band kartläggs och vecklas ut över tiden och världen – hur aktualiseras begrepp som etnicitet, nationalitet, tillhörighet och identitet? Vad ger den biologiska, historiska släktkkartan för slags sanning och berättelse om vem du är, här och nu, och i framtiden? Vilka väljer vi att känna band till och på vilka grunder?
Är vi i slutändan alla släkt med varandra?
Filosofikafé 26/4, tema ARBETE
Filosofikafé 3 av 4 våren 2024.
Vi lever i en tid då arbete blivit ett ideal – desto bättre människa, ju mer du arbetar. Samtidigt utvecklar vi tekniker för att automatisera allt mer arbete, så att människan börjar bli överflödig som arbetskraft. Hur blir det ett hot, men kanske också en möjlighet, eller rentav vår räddning? Behöver vi ompröva vår syn på arbete: Vad är egentligen arbete, hur mycket bör man arbeta, hur kunde försörjningen tryggas utan lönearbete, vad är innebörden av att vara en aktiv och verksam människa?
Har vi något att lära oss av de yngre och äldre, som lever i tiden före och efter arbetet?
Filosofikafé 24/5, tema KONTEMPLATION
Filosofikafé 4 av 4 våren 2024.
Vi håller på att förlora känslan för den sorts inaktivitet som inte är blott frånvaron av aktivitet, utan ett tillstånd i sin egen rätt, menar filosofen Byung-Chul Han. Passiva, improduktiva, överflödiga tillstånd utan avsikt eller nytta, men med sin särskilda magi och intensitet. Låt oss undersöka kontemplationens mening och former. Vad har vi för erfarenhet av kontemplation, eller kanske brist på den? Är det så att den håller på att försvinna, varför har det blivit så, hur är den ändå viktig, hur kan kontemplation få rymmas i våra liv?
När upplevde du sist kontemplation?
TÄNK TILLSAMMANS Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis