”Hur sega är Öregrundsborna på en skala?”

Ja, vad ska jag svara på den frågan? Om det inte är Idol så är det OS eller så är det något annat, som ligger i vägen för att engagera sig. Jag har alltså diskuterat engagemanget på orterna i Östhammars kommun gällande folkomröstningen om vårt brandförsvar. I Öregrundspärmarna hos mig finns 804 namn, men från Öregrund finns inte många namn alls i pärmarna. Medborgare från Gimo, Östhammar, Forsmark, Alunda, Österbybruk, Gräsö – en man körde från Dannemora hem till mig med en lista full med giltiga namnteckningar.

En reflektion jag gjort och som jag berättade om idag, är att ju närmare brandstationen i Öregrund man bor, desto mindre engagerar man sig. Det är alltså inte själva brandstationen som gör utryckningar. Vi har inte per automatik ett fungerande brandförsvar och räddningstjänst i Öregrund för att vi har en brandstation. Vi har inte ens en räddningsbåt här längre – bara en Hansa räddningsplanka. So what, vi bor ju ’bara’ vid kusten. Och, om vi nu ska snacka endast Öregrunds brandstation så var det inte så väldigt många år sedan som den hotades av nedläggning. Det brann inte tillräckligt ofta i Öregrund, eller vad handlade nedläggningshotet om? Jag minns inte. Men så drabbades vår skola av en stor brand: Skolbrand argument för att behålla Öregrunds brandkår

Har Öregrundsborna förstått konsekvenserna av att stationen i Östhammar inte ska vara bemannad kvällar, nätter och helger?
Om man förstått, gjort en analys och kommit fram till att det är helt okej så har jag all respekt för det.
Om man förstått, gjort en analys och kommit fram till att det inte är okej, men väljer att zappa mellan tevekanalerna i stället för att engagera sig – så saknar jag helt respekt för det.
Om man i Öregrund tänker sig att kommunfullmäktige består av 49 kompetenta ledamöter som vet allt om brandförsvar och räddningstjänst – så skrattar jag hellre ihjäl mig än gråter. Likaså om man tänker sig att ”vi” skickat kompetenta ledamöter från Östhammars kommun till räddningsnämnden (i Uppsala).
Gör ett nytt försök:
Konsekvenser av att det inte finns dygnet-runt-bemanning på någon brandstation i vår kommun

Och jo, jag har all respekt för att man inte gillar folkinitiativ och demokratiska processer. Men var är  den diskussionen i så fall?

You may also like...