Gör eget miljösnällt sköljmedel

Hårschampo, hårbalsam, hårprodukter, kroppstvål, tvättmedel, sköljmedel och allt annat klafs som vi spolar ner i avloppen och som reningsverken ska ta hand om.

Jag satsar nu på att byta ut så många produkter som möjligt till mer miljösnälla. Eget rengöringsmedel har jag gjort på skal av apelsin och citron och ättika – funkar finemang! Nu ska jag testa att göra eget sköljmedel också. Eftersom jag lufttorkar alla kläder, lakan m.m. blir bl.a. jeansen stela som plankor (nåja) utan sköljmedel. Ja, jag vet att ren ättika fungerar som sköljmedel och inte lämnar någon lukt/doft efter sig i kläderna, men jag vill nog ha lite god doft i textilierna. Därför började jag leta efter eterisk olja i butikerna i Öregrund, men här finns inga oljor. Då beställde jag en pytteliten flaska olja från företaget JORDKLOK.

Gör eget miljösnällt sköljmedel Tips från Ekotipset
Nu har jag fått doftoljan från JORDKLOK och gör mitt eget sköljmedel med tips från Ekotipset som jag följer på Facebook.

3 dl Ättika 24 %
8 dl Vatten
ev. Eterisk Olja (om man vill ha doft)
Används 12 %-ig ättika halveras vattenmängden.

Koka vattnet och låt det svalna. Häll ner ättikan och ca 8 droppar eterisk olja om du vill att sköljmedlet ska dofta. Häll upp på glasflaska. Skaka flaskan innan varje användning så oljan blandar sig ordentligt. Hälls i sköljmedelsfacket.

Är du också sugen på att göra eget sköljmedel med doft? Du hittar bannern för JORDKLOK till höger här på Öregrundarbloggen. In och kika runt! Sådana produkter vi använder i vardagen finns det miljösnällare varianter av hos JORDKLOK, och de kan hålla låga priser eftersom alla försäljning sker över nätet. Javisst värnar jag om Öregrund och om företagen i Öregrund! Det är ju bl.a. därför jag startade Öregrundarbloggen för åtta år sedan. Men de sortiment som finns hos JORDKLOK finns inte i Öregrund.

Jag köpte Lemon till höger i bild och ser fram emot nästa tvätt-tillfälle 🙂

You may also like...