Navalnyjs änka talar i Europaparlamentet om Putin: ”Ni har inte att göra med en politiker, utan med ett blodigt monster”

Ukrainska Pravda 28 februari 2024. Engelsk text översatt till svenska.

Julia Navalnaja, änka efter den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som dog i fängelse, talade i Europaparlamentet den 28 februari om kriget i Ukraina, varför världens stöd inte stoppar Vladimir Putin och hur man ska besegra den ryske presidenten.

”I lördags var det två år sedan Putin inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Brutalt och lömskt krig. Hela världen skyndade till Ukrainas undsättning. Men två år har gått. Det finns mycket utmattning, mycket blod, mycket besvikelse, och Putin är kvar. Allt har redan använts: vapen, pengar, sanktioner. Och ingenting fungerar. Och det värsta har hänt – alla har vant sig vid kriget.”

Navalnaja hävdar att ledarna nu börjar säga ”Nåväl, vi måste komma överens med Putin”.

Navalnaja sade att Putin måste stå till svars för vad han gjorde mot Aleksej Navalnyj och mot ”ett fredligt grannland”, med hänvisning till Ukraina.

Enligt henne visade det ”offentliga mordet” på hennes make att ”Putin är kapabel till vad som helst och att man inte kan förhandla med honom”.
Julia Navalnaja efterlyste innovativa lösningar för att besegra Putins regim, både på hemmaplan och i dess agerande mot sina grannar.

”Om man verkligen vill besegra Putin måste man bli en innovatör. Man kan inte skada Putin med ytterligare en resolution eller en annan uppsättning sanktioner som inte skiljer sig från de tidigare. Ni kan inte besegra honom genom att tro att han är en principfast man som har moral och regler. Och det insåg Aleksej för länge sedan.

Ni har inte att göra med en politiker, utan med ett blodigt monster.
Putin är ledare för en organiserad kriminell grupp. Detta inkluderar giftmördare och lönnmördare, men de är bara marionetter. De viktigaste är de människor som står Putin nära – hans vänner, bundsförvanter och de som förvaltar maffians pengar.”

Navalnaja underströk att kampen måste föras precis så som kamper förs mot kriminella organisationer. ”För att bekämpa Putin måste man bekämpa organiserad brottslighet snarare än politisk konkurrens.”

”Utred de finansiella intrigerna. Sök efter maffiamedlemmar i era länder, efter de diskreta advokater och finansiärer som hjälper Putin och hans vänner att gömma pengar” betonade Navalnaja.

Navalnaja försäkrade att hennes allierade i denna kamp är ryssar som är motståndare till kriget och till Putin.

Navalny’s widow speaks of Ukraine in European Parliament and gives ”innovative” advice on defeating Putin | Ukrainska Pravda

You may also like...