Intervju med SSRS Öregrunds nye stationschef – Fredrik Jansson

FREDRIK JANSSON (FJ), endast 26 år gammal, är Svenska Sjöräddningssällskapet Öregrunds nye stationschef. Han tar över efter Fredrik Myhrberg. Fredrik Jansson anslöt sig till SSRS redan som 16-åring och behövde då målsmans tillstånd. För att få ingå i en jourbesättning ska man vara minst 18 år.
Till vardags är Fredrik arbetsledare på Östhammars kommun, på avdelningen fastighetsdrift.

Vad innebär det att vara stationsansvarig?
FJ: Jag har ansvar för hela flottan, för de frivilliga sjöräddarna och ser till att jouren är rätt bemannad.

Är det du som gör scheman åt alla sjöräddare?
FJ: Nej, sjöräddarna arbetar ju ideellt och frivilligt och det är de själva som sätter upp sig på jouren, och jag kontrollerar att det finns tillräckligt många på varje pass.

Vad är det som får dig att jobba gratis som ni sjöräddare gör?
FJ: Det är leendet vi får när vi är framme hos den som larmat.

När du har jour – hur långt från kajen i Öregrund får du vara?
FJ: Vi som har jour ska vara i båten inom 15 minuter. De sjöräddare som tillhör bryggan i Öregrund kan vara lite utanför Öregrund om de har bil. Vi har även sjöräddare som bor på Gräsö och de hämtar vi upp vid färjeläget när vi åker på larm och uppdrag.

Hur många bryggor har du som stationsansvarig hand om?
FJ: Öregrund, Grisslehamn och Vässarö med sammanlagt 60 frivilliga sjöräddare, både kvinnor och män och alla med olika kompetenser, så tillsammans kan vi nästan allt. Varje brygga har en bryggansvarig. Jag och de tre bryggansvariga bildar tillsammans ledningsgruppen.

Vart har Rescue Olof Wallenius tagit vägen? Annat namn på båten vid kaj: Rescue MinLouis från Holmsund.
FJ: OW är på varv i Simrishamn och ska få nya motorer och målas om, i samma färger som nu, förstås. Den båten kommer att vara riktigt snygg när den kommer tillbaks till Öregrund.

Hur var Coronaåret 2020 för er sjöräddare när så många köpte båtar?
FJ: Vi lämnade kajen i Öregrund 188 gånger för medlemsuppdrag, sjuktransporter, räddningslarm och övningar. En liten ökning mot året innan. Förra året planerade vi att uppmärksamma och fira att Öregrund fyllde 90 år som sjöräddningsstation … men så kom Coronasmittan.

Hur når ni i SSRS Öregrund ut till allmänheten och berättar om sjöräddning och annat ni gör?
FJ: Vi har en hemsida och en Facebooksida och ett Instagramkonto. Jennifer Wallin, en av sjöräddarna, är stationsredaktör och har fullt upp just nu med att publicera bild och text om varje sjöräddare på stationen i Öregrund. Stationens följare på Facebook och Instagram uppskattar att få veta lite mer om oss frivilliga sjöräddare.

………………………………………………………
FLOTTAN I ÖREGRUND
Rescue Olof Wallenius II, Rescue Singö, Rescue Rigoletto, Rescuerunner Peter Borg och ett miljöräddningssläp. På landbacken finns stationens bil med transportsläp för rescuerunnern.
Båtar | Sjöräddningssällskapet (sjoraddning.se)
………………………………………………………
LÄNKAR
Öregrund | Sjöräddningssällskapet (sjoraddning.se)
Sjöräddningssällskapet RS Öregrund | Facebook
RS Öregrund (@ssrsoregrund) • Foton och videoklipp på Instagram

FREDRIK JANSSON

You may also like...