Insändare: ”Stoppa krogarnas byggboom”

Man rustar nu för en ny pandemisommar i Öregrund! Krogarna kräver mer utomhusyta för att kunna överleva – andra säger att det har aldrig gått så bra för krogarna som förra ”pandemisommaren”, mycket tack vare att folk hemestrade som aldrig förr.

Nu knaprar man, med kommunens goda minne, mer och mer av de få allmänna ytorna mot vattnet. Krögarnas dröm är kanske att hela Öregrund är en enda stor serveringsyta och att självklart tjäna så mycket pengar man kan under några få sommarmånader. Tiderna har verkligen förändrats. På sextio-talet kunde jag i ett skyltfönster mitt i sommaren se en skylt ”stängt för semester i tre veckor”. Vilka tre veckor det handlade om kunde man dessutom fundera över.

De nya extraytor blir nu snabbt inklädda med väggar och tak, och vips, utomhus blir inomhus! Och, vad gäller då med avstånd och munskydd? Det ska bli spännande att se hur kommunens utlovade trängselvärdar ska hantera den stora anstormningen av gäster vilket somliga näringsidkare har anfört som anledning till alla utbyggnader.

Tidigare direktiv från kommunen var att alla sommarverandor skulle monteras ner inför höst och vinter – men icke – och vad händer nu efter denna sommar – får vi ännu fler spökverandor när hösten kommer till ”vår lilla stad”, vars centrala kärna är klassad som särskilt intressant ur bevarandesynpunkt?

/Hans Lindström, Öregrund

You may also like...