Jan-Eric Thelin om branden i Öregrund

Fredagen den 21 juli 2017 sitter jag i min lägenhet på 3:e våningen Rådhusgatan i Öregrund och njuter av eftermiddagskaffet. Klockan är lite drygt 15 och staden sjuder av liv. Det enda anmärkningsvärda är lite rök ifrån grannhuset, svårt se varifrån den kommer. Lite konstigt men jag tolkar det som att någon testar sin öppna spis eller håller på att tända en grill eller dylikt. Efter ytterligare en stund ser jag rök sippra ut i ett av fönstren på våning 3 och inser att allt inte står rätt till och tar telefonen för att ringa 112. I samma stund hör jag en siren och ser kort därefter Öregrunds brandbil anlända, skönt. Efter ytterligare 15-20 minuter kommer Östhammars brandkår och sedan börjar det strömma till ett antal brandbilar ifrån när och fjärran.

Men, här kommer det allvarliga: först efter 1,5 – 2 timmar (osäker tidsangivelse) anländer en stegbil. Trots att det är en brand i en vindsvåning på 3:e våningen i ett äldre hus med risk för innebrända finns det ingen stegbil på plats förrän hela vinden är övertänd och ett helt genombränt yttertak.

Lekmannamässigt tycks det dessutom som sannolikt att lägenhetsbranden skulle ha kunnat släckas i sin linda om en stegbil varit på plats/anlänt tillsammans med Östhammars brandbil, d.v.s. c:a 30 minuter efter larm. Då hade man också kunnat bekämpa branden genom fönstren i den aktuella lägenheten och inte fått en fullt utvecklad vindsbrand och ett helt utbränt våningsplan. Att kunna evakuera folk fönstervägen trodde jag vara ett grundkrav på en kommunal räddningstjänst eftersom trapphusen så snabbt blir oanvändbara vid bränder.

Vad som om möjligt gör mig ännu mer upprörd är när jag får veta att Östhammars stegbil såldes för c:a 5-6 år sedan och ingen ny är införskaffad.
Ytterligare ett faktum som gör hela den här frågan än mer svårförståelig är att Östhammars kommun tillåter byggandet av 5- och 6-våningshus i en ökande takt. Aldrig tidigare har så många kommuninnevånare bott ”så högt” på plan 3 och högre.

Några frågor som känns angelägna att få svar på är:
1) Hur tänker kommunstyrelsen och räddningschefen runt detta ?
2) Varför har Östhammars Räddningstjänst ingen stegbil?
3) Borde inte kommunen informera alla kommuninnevånare som bor på våning 3 och högre att man saknar egen utrustning för snabb evakuering och brandbekämpning på högre höjder.

/Jan-Eric Thelin, Öregrund

You may also like...

1 Response

  1. Nils Berg skriver:

    Det finns inget förtroende för kommunledning eller räddningstjänstens ledning längre ! Detta är en sak som är så viktig för ett samhälle så att politikerna väljer att leka struts i frågan ! Det är skamligt att förstöra vår säkerhet för att spara några kronor på räddningstjänsten och i stället väljer att offra några medborgares liv ! Vilken skall man åtala får samhällsfarlig verksamhet när alla skyller på en snickarterm !
    Regelverket , fy faan så simpelt och fegt när ingen vill ta ansvar för det som går åt helvete !