Planerade VA-tvångsanslutningar i Östhammars kommun utan invånares kännedom
INSÄNDARE
1 063 fastigheter i kommunens östra delar planeras att tvångsanslutas till kommunalt vatten och avlopp, utan fastighetsägarnas vetskap. De är inte informerade och har inte fått inbjudan till samrådet som hölls i kulturhuset Storbrunn på torsdagskvällen 17 oktober. Till samrådet har inbjudningar gått ut till de fastighetsägare som äger mark där en vatten- och avloppsledning mellan Östhammar och Öregrund planeras att dras fram, i ett fantasiliknade projekt i miljardklassen, bekostat av kommuninvånarna.
– Kommer man att tvångsanslutas, frågar en kvinna i foajén.
– Ja, det är så det går till, svarar samhällsbyggnadschefen Ulf Andersson, efter samrådet som blivit alldeles för kort för våra frågor och synpunkter.
I glättig skämtsam ton inviger Gästrike vatten och Östhammars kommun oss åhörare i ”Vattentjänstplan Östhammars kommun”. Kommunens samhällsbyggnadschef Ulf Andersson, fyra kvinnliga representanter samt Lena Blad VD för Gästrike Vatten AB och nu även VD för Östhammar Vatten AB. Inget sägs om ekonomin, ingen aktuell budget presenteras, ingenting sägs om hur detta jätteprojekt är tänkt att finansieras. Alla sex talares presentationer tar det mesta av samrådstiden. Till frågor och synpunkter återstår inte tillräcklig tid.
– Vad kommer anslutningen att kosta?
VD Lena Blad drar lite på svaret, men nämner 200 000.
– Blir det dyrare om det är en större fastighet?
VD Lena Blad anger nu siffran 250 000.
Här vill jag komma in med information, men tiden räcker inte till och jag får inte ordet, liksom många andra inte får ordet.
En kontroll på Gästrike Vattens hemsida visar att anslutningsavgiften för
kommunalt vatten och avlopp i Östhammars kommun för en fastighet på 1500 m2 idag skulle uppgå till 205 000 kronor och för en fastighet på 20 000 m2 uppgå till 290 000 kronor. Det framgår inte där, men fastighetsägaren måste dessutom själv bekosta allt ifrån anslutningspunkten; grävning,
kablar, rör, elinstallation etc. Totalt 500 000 kronor kan vara en möjlig kostnad för de kommuninvånare som planeras att tvångsanslutas.
I ”Vattentjänstplan Östhammars kommun” beräknas drygt 1 000 fastigheter att anslutas i ett första skede; Sandika Norra, Kavarö, Sunnanö/Kavaröbro, Björnäs, Söderby Karlsäng, Skinnäsviken, Valudden, Stenskär.
Mikrofonen skickas runt till de åhörare som har turen att få tid att yttra sig.
– Jag har tittat på ekonomin och blir mörkrädd. 800 miljoner var projektet budgeterat till. Kan jag få låna projektorn och visa min overhead?
Nej, det räcker tiden inte till för, svarar moderatorn.
Totala investeringskostnaden för de planerade investeringarna i ”Utvecklingsplan för VA-försörjningen i de östra delarna av Östhammars kommun” (AFRY 2022-05-19) uppgår till 800 -1 000 MSEK. Investeringarna anges vara beräknade i 2022 års prisnivå. D.v.s. en miljard kronor som kan förmodas ha ökat efter aktuell inflation, räntehöjningar och allmänna
kostnadsökningar.
– Hur ska det finansieras?
VD Lena Blad förklarar tydligt och uppriktigt att finansieringen ska ske genom anslutningsavgifter, höjda VA-avgifter och skattemedel.
– Hur har ni tänkt att pensionärer ska ha råd att ansluta sig, nu när bankerna har slutat att ge banklån till pensionärer?
– Ja, det är verkligen en bra fråga, svarar VD Lena Blad!
/ Helen Andersson, företagsekonom, Gräsö
2024-10-18