Intervju med Åsa Lindstrand – oberoende ledamot i Östhammars kommunfullmäktige

På Facebook: Åsa Lindstrand, vilde i Östhammars kommun

…………………………………………………………………………………….

Hej, Åsa! Vad sysslar och pysslar du med under vardagarna?
Jag är redovisningskonsult med eget företag, studerar miljövetenskap på distans vid Mittuniversitetet i Östersund och är mamma till tre barn. Sambon och jag bor i hus, med allt vad det innebär. När tid ges läser jag gärna annat än kurslitteratur, handarbetar och grejar i trädgården. Jag är även ideellt aktiv, förutom politiken så är jag ordförande i föreningen OSS och jag är kassör i företagarföreningen i Östhammar.

Du är oberoende politiker i Östhammars fullmäktige efter avhoppet från Miljöpartiet. Är detta din sista period som fritidspolitiker? Hur går dina tankar kring valet 2018? Är du valbar då?
Jag har inte tänkt att det ska vara min sista period, men det är ju slutligen väljarna som avgör den frågan. Det finns ännu inget att berätta kring vilket parti som blir ”mitt”, men jag har tänkt att ställa upp i valet 2018.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor för Östhammars kommun?
Utbildningsfrågor, näringslivsfrågor och jämlikhetsfrågor.

Vilka politiska uppdrag har du just nu?
Jag har en ordinarie plats i kommunfullmäktige, är ersättare i socialnämnden, är ersättare i valberedningen och är särskilt ombud i begravningsfrågor.

Vad är politik? Carl Hamilton och Ernst Billgren skrev boken ”Vad är politik och 100 andra jätteviktiga frågor”. Här är en av frågorna i boken: ”Vad är politik?” Åsa, hur vill du definiera politik?
Allt är politik. Allt från vilken typ av mat du handlar till vilken skola du väljer till dina barn.
I grunden handlar det om hur samhället ska organiseras och styras för att människor ska kunna leva tillsammans. Kompromisser, samarbeten och resursfördelning. Rättigheter och skyldigheter. Det är svårt att ge en definition på politik, för mig är det mer en känsla som beskrivs med ovan ”lösryckta” ord.

Vad är typiskt dig som politiker?
Frispråkig, säger vad jag tycker. Letar rätt på information, begär ut en massa handlingar och ser detaljer som många andra missar.

Exempel på beslut som Östhammars kommunfullmäktige tagit och som du reserverat dig mot som oberoende politiker denna mandatperiod? Varför reserverade du dig?
Jag har reserverat mig mot en hel del under 2015 och 2016. Här är några från 2016:  Jag reserverade mig mot att kommunen skulle ansluta sig till Gästrike vatten eftersom underlaget var så ensidigt. Det gick enbart ut på hur bra det skulle vara att ansluta sig men ingen redogörelse för hur det skulle bli om vi behöll hela verksamheten i egen regi. Inga alternativa lösningar fanns redovisade, samarbeten med andra kommuner kan se ut på så många olika sätt. Varför just Gästrike vatten-lösningen var den enda vettiga fick jag aldrig något svar på.
Kommunen ville köpa en tomt i Östhammar som vid köptillfället var utarrenderat till en tredje part. Eftersom inte arrendeavtalet fanns med i underlaget eller att man gjort en kontroll av vad detta kan innebära i form av extra kostnader så reserverade jag mig. Dessa frågor är viktiga att det finns svar på innan det går att besluta att köpa tomten, både för oss sittande politiker och för tydligheten mot medborgarna.
Jag har reserverat mig mot fler beslut, men det blir så väldigt mycket text då.

Nu är det vinter med snö! Under din tid som ledamot för MP Östhammar lämnade du en motion om jämställd snöröjning: ”Det är trots allt enklare att köra bil i 10 cm snö än att gå, cykla eller köra barnvagn eller rullator i lika mycket snö.” Betyder det att trottoarer och gångvägar nu befrias från snö innan vägarna snöröjs?
Nja. Det verkar fungera bättre i år än förra året av det jag har sett än så länge. Jag har pratat lite med en av entreprenörerna och har förstått att de har fått bättre direktiv än de som gavs när jag skrev motionen, vilket i sak innebär att det är tänkt att snöröjningen ska vara jämställd. Fast man vill inte gärna använda ordet jämställd. Det verkar vara ett läskigt ord.

Är det bra eller dåligt att medborgardialoger börjar med tjänstemannaförslag som något medborgare kan reta upp sig på eller hurra för? Hur kan en bra medborgardialog initieras?
Jag tycker inte att det går att säga att något är kategoriskt bra eller dåligt. Medborgardialoger kan ha sitt ursprung från alla håll, inget är bättre eller sämre än något annat. Ibland är det tjänstemän som har en idé och ibland är det medborgare eller politiken. Alla varianter kan fylla ett behov. Det viktiga med medborgardialogen är dock att syftet med dialogen kommuniceras tydligt till alla parter, annars så slutar det alltid med att någon part blir missnöjd. Alla deltagare ska förstå varför man samlas och hur mycket man kan påverka.
En medborgardialog kan initieras på så många olika sätt. Det kan vara något som medborgarna är missnöjda med likaväl som att det kan vara ett ärende som kräver dialog via lagkrav. Ett bekymmer i dagsläget är att oftast sker dialoger vid ett eller ett fåtal tillfällen, vilket utestänger flera som kanske vill vara med men av olika skäl inte kunde delta vid de givna tillfällena. Även annonseringen går många förbi (mig själv inkluderat).
Jag tycker däremot att medborgardialog kan ske på fler sätt än att människor träffas i ett fysiskt möte. Med hjälp av digitaliseringen kan samtal ske i olika diskussionsforum och via sociala nätverk. Då kan flera delta på sina villkor och när de passar dem. I dagens läge finns det så otroligt många möjligheter!

Det höjs röster här och där för skilda valdagar. Skulle det vara bra, dåligt eller inte göra någon skillnad alls om valet till kommunfullmäktige hade en egen valdag?
Jag tror att det skulle vara bra för att sätta fokus på den lokala politiken. Det mesta av det som påverkar din och min vardag är besluten som tas i kommunen. När valdagarna är gemensamma så är fokus på politiken på riksnivå, och den har inte alls samma inverkan på människors vardag.



You may also like...