Intervju med Tina Ahlin – initiativtagare och producent för Skärgårdsturnén

Här är en intervju med Tina Ahlin som spelar på Fyrskeppsudden 21 juli med Skärgårdsturnén:
Musikalisk helkväll – Skärgårdsturnén (skargardsturnen.com)

Tina du har ju varit professionell artist i över 35 år. Du åker land och rike runt, gör TV, radio och konserter och har spelat med flertalet av våra svenska artister.

Varför gör du en skärgårdsturné?

Mitt hjärta brinner för skärgården, jag bor på Värmdö och har tillbringat stora delar av livet i skärgården. Tanken att starta en skärgårdsturné kom efter att jag rest en packmopeds-turné i Värmland, att det borde gå att göra detsamma här i skärgården! Jag ville dra mitt lilla smultronstrå till stacken, att göra vad jag kan för att få kultur, musik till skärgården och göra vad vi kan, från vårt håll, för att bidra till en levande skärgård. Bjuda ut både publik och artister och musiker till världens vackraste skärgård! Och att samverka med olika lokala och närproducerande ekologiska aktörer samtidigt, det har ju varit otroligt värdefullt! Så många fina samarbeten genom åren, med både restauranger, pensionat, hantverkare, öl-tillverkare, utställare, odlare, underbart!

Berätta lite om turnén

Vi bjuder in artister och musiker och tillsammans med det magnifika skeppet Briggen Tre Kronor reser vi sedan runt i skärgården och bygger vår egen scen. På Fyrskeppsudden spelar vi på den befintliga scenen som finns där, med världens vackraste utsikt mot havet. Det är en ljuvlig konsertscen!
Vi besöker allt som allt åtta platser i skärgården och vi försöker varje år att hitta nya scener och där vill vi inte göra det lätt för oss [skratt]. Vi trampar runt på vintern och vill gärna hitta platser där det inte alltid varit konserter tidigare. Fyrskeppsudden är dock en sådan plats vi gärna återkommer till eftersom den är så väldigt speciell för oss, och där kan också Briggen vila tryggt i hamn men annars så har vi hittat gamla borgar, bondgårdar, ängar, hamnar där vi tänker JAAA här blir bra att göra konsert!

Medverkade i år?

I år har vi bjudit in Malena Ernman, Viktoria Tolstoy och Marie Nilsson och utöver dem så medverkar den gudabenådade Krister Jonsson på gitarr, trummisen och tillika min make Morgan Ågren, vår kära kapellmästare Johan Strindberg på kontrabas och mångsidiga Kristin Stegerhag på keyboard, sång flöjt och kanske, om vi har tur, en och annan stepp! [skratt] Det är samma musikergäng som från SVT:s ”Musik på skeppet” som vi filmade under pandemin till sjön och för en båtburen publik.

Vilken av ställena ska man åka till om man måste välja?

Åh det finns så många fina platser … svårt att säga, alla ställen har sin charm. Vid Österskärs havsbad finns det strand intill, i Norrtälje är det i Societetsparken, vid Grisslehamn ska vi för första gången spela på hamnplan – det ska bli spännande! Sen är ju Fyrskeppsudden i solnedgång någonting alldeles extraordinärt …

Är det något speciellt tema för året?

Ja faktiskt, vi firar ju 5-årsjubileum, med avbrott för pandemin så är det faktiskt femte gången vi åker iväg. Så det är lite speciellt! Sen är det ju premiär för ett annat upplägg, nämligen bara tjejer bland artisterna, för första gången! Och det är en sanslös bredd musikaliskt i år, alla i publiken får nog sitt lystmäte tillgodosett, det kommer att bli både Elton John, Duke Ellington, från Hasse och Tages Spader Madame, Ainbusk, Stevie Wonder, Gladiator, Piazolla-tango, Prince och Bach. Gör om det om ni kan! [skratt]  

Ni åker runt till spelplatserna i en jättestor brigg – Tre Kronor af Stockholm. Berätta lite om den.

Det är ett magnifikt skepp helt byggd i gammal stil. Det är en relativt stor besättning ombord och som också klättrar högt i seglen. Alla i ensemblen bor, sover och äter där, vi blir som en stor familj tillsammans. Och vi har samma kapten sedan starten, Allan Palmer som är en suverän kapten. Det han inte vet om skärgården och havet, det vet ingen, han är så skicklig och kunnig. Det är också fint ombord då vi alla blir som en familj, man hänger och äter frukost ihop, man pratar mycket och kommer varandra nära. Det påverkar givetvis det vi gör på scenen också, vi blir trygga tillsammans. Och vi umgås med besättningen hela tiden, ibland klättrar en artist upp i segelnätet, ibland spelar kocken munspel och sådär håller vi, över gränserna.

Briggen Tre Kronor har också ett djupt engagemang för Östersjön, precis som vi på Skärgårdsturnén så även där samarbetar vi. Vi är kranmärkta, vi har tryckt upp våra egna vattenflaskor som också säljs under turnéns gång, vi har Östersjö-t-shirts med tips från WWF, vi har Expedition Rädda Östersjöns mobila utställning med oss en konsert, och sist och sannerligen störst så är Världsnaturfonden med oss hela turnén, vilket vi är oerhört glada för! Att kunna använda vår scen och samtidigt informera om Östersjön är ovärderligt.

Vad kan publiken förvänta sig?

Vi har i alla år försökt att bjuda på en så stor musikalisk bredd som möjligt, när man går på vår konsert ska man verkligen få mycket mycket musik, musik att luta sig tillbaka till, musik att sjunga med i, musik att skratta med, musik att gråta med, musik att dansa till, MUSIK! Och i och med att det är vår egen konsert så kan vi bestämma allt själva och bjuda publiken på den musik vi själva älskar och kanske inte den som hörs på radion varje dag, de får man ju höra ändå. I år är det ett enastående gäng och jag kan lova att det kommer att bli makalöst mycket fin, svängig, gripande och ljuvlig musik! 

Hur kul har ni själva?

Det brukar vara en underbar turnévecka med väldigt mycket skratt och även jam ombord på skeppet, så vi har kul. Sen är det ju alltid viktigt vilka man frågar, att man vet att man mäktar att vara ombord där det kan bli varmt eller kallt eller gungigt eller blött eller väldigt soligt! Och att man orkar hänga tillsammans. Det krävs lite högt i tak och nära till humor, för det händer alltid några dråpliga situationer. Och man måste kunna kissa i en buske och inte vara alltför obekväm med myggor och ja … du förstår. 
Hittills har vi haft ljuvliga turnéer och jag ser enormt fram emot denna, särskilt nu efter två års uppehåll. Kulturlivet behöver få komma igång och jobba igen, det har varit två riktigt tunga år så jag hoppas verkligen att publiken kommer.
Av hela mitt hjärta hoppas jag att publiken kommer, vi behöver verkligen det!

Boka biljetter!
Musikalisk helkväll – Skärgårdsturnén (skargardsturnen.com)

You may also like...

1 Response

  1. Eva-Britt Wennerström skriver:

    Va kul det låter! Sjärvklart går jag dit!