Öregrunds omställningsakademi – för ett hållbart Roslagen
Kyrkans Vänner i Roslagens norra pastorat har varit en studiegrupp om miljö och klimat. Från hösten 2023 byter vi namn till Öregrunds omställningsakademi. Vill du ha kontakt med oss kan du skicka e-post till: ninna.edgardh[@]gmail.com.
Här finns information om Öregrunds omställningsakademi
Kyrkans vänner 2023 Omsorg om skapelsen.pdf
ÖREGRUND OCH GRÄSÖ är undersköna platser, som väcker tacksamhet hos oss som får bo här. Sommaren 2018 gulnade dock bladen på den stora björken vid vår garageuppfart redan i mitten av juli. Samtidigt som vi tillbringade långa sköna kvällar ute var njutningen tveeggad. Något var uppenbarligen fel. Bränder härjade skogarna och bönder blev utan skörd.
Till handlarna i Öregrund ( 19 september 2023)
Vi som står bakom detta brev hör till en grupp inom Svenska kyrkan i Roslagens norra pastorat, som kallar sig Kyrkans vänner. Många av oss bor i Öregrund och/eller på Gräsö. För att få rätt mat är vi beroende av er handlare.
Det är helt avgörande att det finns lokala butiker med mat som är hälsosam för oss, liksom att den också är bra för klimatet, djuren och markerna. På en liten ort är också mataffären en viktig träffpunkt. Vi pratar med varandra och kan lära oss mer om vilken mat som är bra och vilken som är sämre för klimat och miljö.
Våren 2023 har vi i Kyrkans vänner Tillsammans för ett hållbart Roslagen som tema, med maten i centrum. Som ett led i vårt arbete har vi ställt samman tio punkter med frågor och önskemål till er som handlar med mat i vårt närområde. Vi vill gärna ha en dialog med er om dessa punkter:
1
Vi önskar att ni liksom vi ska vilja bidra till hållbarhet för klimat, miljö och hälsa. Hur arbetar ni i butiken för det syftet?
2
Många av oss försöker handla KRAV-märkt, ekologiskt och när- eller svenskodlat, både när det gäller färska och frysta råvaror. Vilka möjligheter har ni att tillgodose dessa önskemål?
3
Vilket utrymme finns för förbättringar?
4
Säljer ni gårdsbetat/KRAV-märkt kött från lokala gårdar? Om inte, varför?
5
Vissa av oss försöker så långt det är möjligt undvika produkter med tillsatser med E-nummer. Kan ni möjliggöra för oss som vill göra detta val genom att ta in och göra sådana produkter synliga, utan att vi behöver ta med förstoringsglas när vi handlar?
6
Att göra ”bra klimatval” kräver kunskap. För att vi ska kunna göra rätt val behöver vi tydlig märkning av fisk och skaldjur när det gäller ursprung och klimatcertifiering. Vi skulle också önska tydliga informationsskyltar som förklarar vad märkningar som Svanen, KRAV, Eko och Fairtrade innebär, liksom tydlig skyltning av produkter som har denna märkning. Kanske butiken kan tillhandahålla ett exemplar av WWF:s matguide på lämplig plats?
7
Vi bidrar gärna till att minska matsvinnet genom att till ett billigare pris köpa varor som är på väg att passera ”bäst före-datum”. Vi skulle också önska att få köpa enstaka varor ur förpackningar av frukt och grönt, som bara delvis är tjänliga. Ett annat sätt att minska svinnet är att köpa lagom mycket. Har ni möjlighet till lösviktsförsäljning av fler varor, för att tillgodose behoven särskilt hos små hushåll?
8
Hur bidrar ni till att återvinna förpackningar, särskilt när det gäller egna varumärken?
9
Vi skulle önska att ni som lokala handlare lät bli att sälja vissa varor som är särskilt dåliga ur klimatsynpunkt, t.ex. visst importerat kött.
10
Vore det möjligt att ett antal lokala butiker i närområdet slog sig samman i förhållande till grossistkedjan och väljer en egen profil, t ex under mottot ”för ett hållbart Roslagen”?
I omsorg om skapelsen – Roslagens norra pastorat (svenskakyrkan.se)
