Bygglovshandlingar behövs inte för att bygga på Hamntorget i Öregrund

Har du fått avslag på bygglovsansökan? Har du fått betala vite för att du målat om ditt hus på din privata tomt utan att fråga Östhammars kommun om ’lov’? Överklaga! Har du tvingats riva en brygga, sjöbod på din egen mark? Avslag på andra fullt rimliga åtgärder?

Pågående och nyss avslutade utbyggnader av krogterrasser
Det är helt i sin ordning att bygga utan bygglov på medborgarmark (offentlig mark) i Öregrund.
Bygglovschefen i Östhammars kommun 30 april 2021: ”Du ville ta del av bygglovshandlingar för utökad uteservering […] – det finns inga sådana bygglovshandlingar tyvärr.”

”Kort och gott: Detta är ett bekymmer i de flesta hamnstäder, att restauranger och liknande gör åtgärder som vi på bygglovsenheten inte kommer åt. Vi har tyvärr bara möjlighet att komma åt via PBL, och åtgärderna som vi sett i hamnen nu, är inget vi tyvärr kommer åt.
Dock finns det vissa åtgärder som är bygglovspliktiga, som att bygga ut över vatten, och dessa hanterar vi i efter detaljplanen som gäller för området. Enligt detaljplanen är det planerat att det ska byggas ut bakåt, mot vattenytan. Har du fått tillgång till gällande detaljplan? Du kan annars be Östhammar Direkt om att få den.”

Om någon började bygga något utan lov på min mark, skulle jag polisanmäla.
Vad gör Östhammars kommun? Ingenting. 

You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *