”De’ ska sjutton gå å klä av sig för kärringar!” – om varmbadhuset i Öregrund

Först när Öregrund fick ett badhus fick staden en läkare. Öregrunds första läkare hette Adolf Fredrik Robbert, läkare vid Öregrunds havsbadsanstalt 1885-1889, stadsläkare i Öregrund 1887-1899.

F.d. baderskan Johanna Lundin återgav för Gerda Ödman, dotter till lektor Ödman, i en berättelse år 1941, hur det gick till dagarna innan varmbadhuset i Öregrund skulle öppnas sommaren 1885. Ej direkt citat!

Badortens nya läkare, Robbert, lyckades få ihop några baderskor bland Öregrundsborna. Robbert ville visa baderskorna hur det skulle gå till i varmbadhuset. Men det behövdes ju folk att träna och experimentera på! Robbert bjöd därför in Öregrundsbor att bada gratis. Men ingen vågade komma! Gubbarna i Öregrund vägrade att infinna sig: ”De’ ska sjutton gå å klä av sig för kärringar!” svarade gubbarna, och ingen lyckades övertala dem att bada gratis.
Tiden gick och dagen innan varmbadhuset skulle öppna för den officiella invigningen var de otränade baderskorna mycket oroliga. De visste, att utan träning, skulle de inte kunna leverera det som utlovades. De visste inte ens hur de skulle gnida och borsta och ännu mindre hur de skulle sköta duschen.
De förtvivlade baderskorna bad då Sundin, badhusets maskinist, att ställa upp och komma till badhuset och bada, så att de fick någon att träna på. Sundin nekade – först. Men innan dagen var slut anlände Robbert med Sundin. ”Maskinisten vill ha ett bad. Ni kan ge honom ett gyttjebad!” sa’ Robbert.
Snart låg Sundin som första ”badgäst” i ett av karen och gneds in med gyttja av Johanna Lundin samt Johannas tre kollegor. Robbert stod bredvid och instruerade hur de skulle gnida. Alla fyra baderskor fick öva på Sundin och det blev trängsel runt karet.
När Sundin skulle duschas ren från gyttjan i den varma duschen, råkade baderskorna släppa på det kalla vattnet i stället. Vattnet blev kallare och kallare!
När Robbert, som hade gett sig iväg på ett sjukhusbesök, kom tillbaka till badhuset, fann han Sundin skakande och skälvande av köld. Robbert ordinerade Sundin utan större undersökning en konjak eller varm toddy.

Då varmbadhuset var officiellt öppnat kom det endast några badgäster, och de blev nöjda med de behandlingar de fick. Vid midsommar ökade antalet gäster betydligt. Allt gick som ’smort’.

(Källa: Gösta Öbergs arkiv, Hembygdsföreningen)

Varmbadhuset. Kvar idag finns endast muren.


Till namn okända baderskor. Mannen till vänster är maskinisten John Myhrberg, mannen till höger är kamrer Anders Levin.


Till namn okända baderskor.


Annonsbild för ”Öregrunds hafskursanstalt”

You may also like...