”Den veckan blev jag så genomsupen så jag har aldrig kunnat hämta mig från det”

Det finns i arkivet hos Öregrunds hembygdsförening ”nyhetsartiklar” från 30-talet som handlar om Öregrund. Där hittade jag t.ex. Öregrunds luciakandidater 1947 och en av dem var min faster. Jag har även läst förhör med den ena och den andra om vitt skilda polisärenden. Mycket fylla bland alla polisärenden!
Jag har läst artiklar med rubriker som ”Är öregrundsungdomen slö och likgiltig? Fritidsproblemen diskuteras fritt ur hjärtat” och ”Jag sökte äventyr i Öregrund – förgäves. Nästan omöjligt att bli misstänkt och anhållen.” 🙂

Pilsnervirveln
Som sagt, många förhör om fylleri och här ett av dem som handlar om ”pilsnervirvelns” faror. Dömd till böter för fylleri åtta gånger, varnad för lösdriveri en gång:

Han har då enligt egen uppfattning ej raglat eller företett mera utpräglade berusningssymptom men varit orolig, nervös och dåsig utan att kunna koncentrera sig. Har tjänstgjort till klockan 6 då han gått hem och ätit med ett par pilsner till maten. Ånyo i tjänst klockan 7-10 (eventuellt 12) varefter han gått hem och sovit. Efter 10-12 flaskor pilsnerdricka sover han skapligt. Vid större kvantiteter blir sömnen orolig. Han vänder sig oroligt i bädden, talar i sömnen och vaknar plötsligt upp.
Då han ej haft kvällstjänstgöring, har han gått på kafé den kvällen; ibland har han besökt restaurang och fått brännvin.
Han har ivrigt önskat att komma ut ur pilsnervirveln men det har varit omöjligt för honom på egen hand. Sista virveln daterar sig från hans 50-årsdag, då han fick extra tilldelning för att ordna en bjudning. All spriten gick inte åt; han var ledig för veckan och drack själv ur återstoden.
”Den veckan blev jag så genomsupen så jag har aldrig kunnat hämta mig från det.”
När motboksspriten var slut fortsatte han med pilsnerdricka. Han taxerar sina utgifter för pilsnerdricka under tiden februari-juni 1931 till 120 kronor i månaden.

Arkivet på Öregrunds hembygdsgård.

You may also like...