”Tre fiender till Östhammars stad: Öregrund, vådelden och stockholmarna …”

År 2018 firar Östhammars stad 650 år. När Östhammar firade 600 år, kunde man läsa den här artikeln i tidningen – det framgår tyvärr inte vilken tidning det är, men artikeln finns i arkivet hos Öregrunds hembygdsförening:

10 juni 1968

LANDSHÖVDINGEN:

”Envisa stadsbor besegrade fienden”

Visst har Östhammar haft det motigt. Stan har mött många hinder, sa landshövding Allan Nordenstam i sitt hyllningstal vid banketten. Ur prolog, historik och kantat hade länschefen vaskat fram tre fiender till Östhammars stad: Öregrund, vådelden och stockholmarna …
Men nu är fienden besegrad!

Öregrund – om man nu ska tala om ”den orm som stan närt vid sin barm” – och Östhammar har ingått en lycklig förening som slutit den historiska cirkeln. Och vad vådelden beträffar är den tid förbi då stora bränder förhärjade våra städer.
Det gladde honom, inte bara som länschef utan också som ordförande i Svenska brandförsvarsföreningen.
Men Öregrund har faktiskt varit värre utsatt än Östhammar. Norrtälje som är yngst i kretsen har bara bränts en enda gång, konstaterade hr Nordenstam som minsann läst på ordentligt i brandprotokollen.
Men stockholmarna då? De är också besegrade i grunden. Nu unnar huvudstadens invånare Östhammar allt gott, både vad gäller handel och förbindelser.
Man förstod på glimten i landshövdingens öga att stockholmarnas intresse för Östhammars utveckling kanske inte var alldeles osjälviskt. Det finns som bekant gott om stockholmare här uppe på somrarna!
Men också de goda tingen är ju tre. Först pekade hr Nordenstam på det väldiga livsrum som Östhammar äger. Stockholms län har tolv städer. De elva till ytan minsta disponerar totalt sex hundra hektar. Tillsammans! Östhammar har niohundra på egen hand.
Den andra positiva faktorn är läget. Naturen. Närheten till havet. Fritidsnäringen blir en viktig faktor för framtiden.
Sist men inte minst bland de goda tingen nämnde landshövdingen den träget arbetande befolkningen, som kunnat stå ut med den skiftande historiens alla besvärligheter.
Det brukar påstås att smålänningen är nästan lika envis som rospiggen – och den rangordningen har östhammarsborna verkligen gjort rätt för under de här sex hundra åren.
Utvecklingen har också visat att seghet och uthållighet behövs i norra Roslagen, slutade länschefen och utbringade ett leve för 600-åringens framtid – och fortsatt envishet.

You may also like...