Bon appétit med MRSA-bakterier. Inte!

På senare tid har jag slarvat med att kontrollera vilket ursprungsland köttet jag köper har. Jag äter INTE kött från annat ursprungsland än Sverige. Varför? Läs:

Svenska avelsgrisar är fria från MRSA är resultatet av ett idogt arbete med förebyggande djurhälsovård, låg antibiotikaanvändning och noggrant smittskydd på gård.
I flera andra länder är förekomsten av MRSA bland grisar hög och spridningen har ökat lavinartat de senaste åren. Många länder har inte totalkoll på hur stor förekomsten är, men Danmark undersökte en del av sina besättningar under hösten 2014 och hittade MRSA hos 63 procent av de livdjursproducerande besättningarna. I Tyskland hittade man år 2009 MRSA hos närmare 70 procent av slaktgrisbesättningarna. – – –
Källa: Jordbruksaktuellt 19 januari 2015/Svenska avelsbesättningar helt fria från MRSA

Nu har jag precis ätit lunch: ägg och bacon. På baconpaketet står, såg jag efter lunchen när jag fiskade upp omslagsplasten från soporna ”Ursprungsland av köttråvara Tyskland”. Pytteliten text visserligen, men det står angivet på maten varifrån den ursprungligen kommer, så var observant. Hittar du ingen information, fråga butikspersonal.

Vårdguiden om MRSA: Bakterien är vanligare i andra länder, men har ökat i Sverige de senaste åren.

Köp svenskt kött!
Ta även reda på var maten som serveras till barn i förskolan och skolan kommer ifrån!
Och maten du äter på restauranger – var kommer den ifrån? Och maten i restauranger i stora butiksgallerior?

You may also like...