De har de fan inte lätt de där stanarna

Kvällsfika vid klipporna. Lugnt och skönt. Läste inlägg och kommentarer i diverse urballade Facebookgrupper med stanare som inte klarar att förklara varför de inte stannar hemma. Då blir de aggressiva. I vanlig ordning hänvisar de till att om man är från Stockholms kommun så har man rätt till mer än andra … utjämningsbidraget ger dem rätt att nonchalera myndigheternas rekommendationer just nu om att stanna hemma. De har de lite svårt med ansvar under frihet. Den som är fri får göra vad den vill – om man är stanare.

Jag har hört många märkliga ursäkter de senaste veckorna om varför just stanare med fastigheter i kustområdet inte behöver bry sig om myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma. Inte konstigt att man blir ironisk:

Stanarna har märkligt nog aldrig varit så friska som nu. Källa på det: Stanarna. FHM har alltså fel. Stanarna är livrädda för att smittas av coronaviruset när de tvingas åka in i kustområdet Gräsö-Öregrund. De bär, enligt vittnesmål på FB och Instagram, munskydd, svetshandskar, pansar, hjälmar … ja, allt för att undgå smittan som kustborna hasar och nyser omkring med. De har tankat fullt, har bilarna fulla med mat och dryck, stannar ingenstans på vägen, kliver ur bilen vid stugan iklädda all skyddsutrustning som går att uppbringa. Inte konstigt att de är friska – de bär sin skyddsutrustning även inomhus i sina stugor.

Och förresten så är stanarna i sina stugor nästan varje dag året runt. Källa på det: Stanarna. De har bara glömt att folkbokföra sig här. De gillar att betala skatt till kommuner de aldrig vistas i. Jobbigt att va’ så där glömsk. När de går i pension kommer minnet tillbaka som en blixt från klar himmel. Då folkbokför de sig i ”paradiset”, när de går in i ålderns höst och behöver vård och omsorg.

Utjämningsbidraget? De stackars stockholmarna tvingades förra året att betala 12 kronor per dag och skalle i utjämningsbidrag till kommuner som inte har det lika fett som Stockholms kommun. Bra att de ändå har råd att åka till sina stugor i andra kommuner titt som tätt och har råd med all seriös skyddsutrustning de behöver för att inte fattiglapparna ska smitta dem med corona. Det vore ju en kränkning av rang att bli smittad under ’Eriksgatan’ när de vinkar omkring i skyddsutrustningarna.
De har de fan inte lätt de där stanarna.

Påtår. Myggor. Solen gick ner. Läste fler inlägg om vem som har rätt till vad och varför. Tog mig för pannan. Packade ihop fikakorgen och cyklade hem. Kollade statistik på Öregrundarbloggen. 1577 besök lördag 2 maj.
God natt.

You may also like...