”Dra ända in i aschlet” … Molinskt uttryck

Kraftuttryck gillar jag! Just nu läser jag en av de bästa böcker jag läst på flera år – och jag kan säga att jag nästan äter böcker till frukost, så om jag påstår att en bok är galet bra, då är den det, punkt.
Gunilla Jensens biografi Lars Molin – mitt i berättelsen. Missa inte den!
Just nu har jag vänt blad till ett kapitel som handlar om filmen Badjävlar. Även detta kapitel, liksom kapitlen innan får mig att skrikskratta på nästan varje sida.

Lars Molins pappa, Fredrik, var sprängarbas. Precis som sin far, skriver Gunilla Jensen, kryddade han språket med mängder av svordomar. ”Att språket var en klassmarkör insåg han [Lars] tidigt. När familjen Molin en dag satt hos morföräldrarna och åt stor frukost ville pappa Fredrik uttrycka sin uppskattning över bordets håvor.
”Dra ända in i aschlet så god marmeladen är”, klämde sprängarbasen i med och det uppstod en besvärande tystnad runt bordet.”

Hur kom det sig att Lars Molin blev vägmästare (och hamnade i Östhammars kommun)?
Gunilla Jensen i boken: ”Skådespelaren Anders Nyström berättar om Lasses egen förklaring: I skolan fick vi en lista på yrken. Jag blundade och pekade och hamnade på vägmästare. Så fick det bli.”

Som sagt, den här boken vill du inte missa. Jag lovar!
Hur minns du Lars Molin? Jag minns honom som någon som gick väldigt snabbt och förstås för alla hans fantastiska filmer.

Boken Lars Molin – mitt i berättelsen av Gunilla Jensen (2015) finns hos Bokus. Skriv bokens titel i sökrutan så hittar du den:
Bokus.com

You may also like...