Endast ett parti reserverade sig mot Östhammars kommuns omorganisation av äldreomsorgen

Den 20 januari 2021 tog Socialnämnden ett mycket ifrågasatt beslut: äldreomsorgen i vår kommun ska omorganiseras. Beslutet innebär bl.a. att de som arbetar natt på Tallparksgården (och två andra SÄBO:n i kommunen) ska åka på larm till de som bor hemma med hemtjänst.

Inga MBL-förhandlingar med personalen ’på golvet’ och inte ens information till personalen som arbetar i äldreomsorgen var nödvändig innan beslutet om omorganisationen klubbades, ansåg tydligen Socialnämnden.

Kommunens positivt laddade värdeord – går du verkligen på det där?
”Tillsammans” är ett ord som S-kommunalrådet brukar använda. Visst låter ”tillsammans” härligt och bra? Tänk så många skolor vi lagt ner ”tillsammans” i den här kommunen. Vi har även förstört Öregrunds torg ”tillsammans”. Orden ”trygg” och ”hållbar” låter också fantastiskt härligt. Du kommer inte ens att be socialnämnden, kommunfullmäktige eller kommunalråden att definiera ”trygg” och ”hållbar” eftersom du redan låtit dig förföras av alla härliga och positivt laddade värdeord.

”Trygg och hållbar äldreomsorg i Östhammars kommun” – såååå fantastiskt. Nu blir det tryggt och hållbart i äldreomsorgen. Bakgrunden till allt detta trygga och hållbara beskriver Socialnämnden direkt under rubriken Bakgrund:

”Socialnämnden och vård och omsorg har under många år haft stora budgetunderskott.”

Det handlar alltid om pengar, och den här gången göms ekonomin bakom ”trygg” och ”hållbar” – en fiffig metod att få medborgarna att tro på det här, att dumförklara både personalen inom omsorgen och medborgarna.

När Östhammars kommun lägger en budget för socialnämnden har den inte mycket med verkligheten att göra. Om något kostar 10 kronor på riktigt och man får en budget på 5 kronor, så går inte ekonomin ihop sig. Vård och omsorg på riktigt kostar det som det kostar.

Följande partier i socialnämnden vill ha en omorganisation av äldreomsorgen:
Socialdemokraternas 2 ledamöter, Centerpartiets 2 ledamöter, Liberalernas 1 ledamot, Moderaternas 2 ledamöter samt 1 M-ledamot som ersatte SD, som inte var med på sammanträdet.

Följande ledamot i socialnämnden reserverade sig mot beslutet:
Ingeborg Sevastik, ledamot för Vänsterpartiet. I protokollet står endast ”Reservationer: Ingeborg Sevastik (V) reserverar sig mot beslutet”, men ingen motivering. Vill du ha information om motiveringen får du vända dig till V-ledamoten

Tänker du att det som de flesta är för måste vara det som är rätt och riktigt? ”Trygg” och ”hållbar” låter ju helt fantastiskt? ”Flexibelt” låter även det modernt, bra och härligt.
Läs gärna i socialnämndens protokoll om ekonomiska konsekvenser av alla ändringar som ingår i omorganisationen:
sn_2021-01-20_protokoll.pdf (osthammar.se)

När valet 2022 närmar sig och partierna börjar sina valkampanjer – kommer du igen att låta dig förföras av de positivt laddade värdeorden TILLSAMMANS, TRYGGHET, HÅLLBAR, FLEXIBEL …

You may also like...