”God morgon, hur mår du idag?”

Första vågen …
1 avliden med covid-19 i åldersspannet 40-49 år. ’Bara’ 1. Region Uppsala rapporterar Coronaläget varje dag. Bakom siffran en Människa. Jag tittar ofta på hennes profilfoto på Facebook. Så vacker! Så ung! Hamnade i respirator. Kämpade. Flera veckor. Det gick inte. Hon orkade inte. Minneshögtid utomhus i Östhammar där hennes vänner samlades. Begravningsceremonin sändes över nätet. Ett träd planterat till hennes minne.  
Ingen som gått bort saknar sig själv. Så mycket sorg hos så många anhöriga och vänner.
Så många som saknar.

Andra vågen …
”God morgon, hur mår du idag?”. Skickar frågan till en mycket svårt sjuk vän. Febern rasar i hennes kropp. Hosta. Den förbannade hostan som får henne att kräkas, kräkas, kräkas. Orkar inte kräkas. Kräks. Utmattad. Och febern stiger. Och stiger. ”Sluta svara på mina sms” tänker jag. ”Du orkar inte!” Svårt med andningen. Syrgas. Svårt med allt idag. Jobbigt att andas. Min mobil vibrerar. En selfie från sjukhussängen. Ett blekt ansikte. Slangar. Så där minns jag inte att du såg ut senast vi sågs, ropar jag till bilden.
I morgon kommer jag att skicka frågan igen: ”God morgon, hur mår du idag?” Tänk om jag inte får något svar! Inget svar är också ett svar.
Bli frisk! Lev!

Cyklar ut en sväng. Ser De Obekymrade strömma ut och in i butiker. Här i Öregrund finns ingen Corona – säger De Obekymrade. Idyllen.

You may also like...