Intervju med Eva-Britt Wennerström, Öregrund – det påhittade evenemanget ”Öregrundsdagarna”

Hmmm … Vem är Eva-Britt?

Mark Levengood, konferencier och moderator som samarbetat med Eva-Britt i flera år: ”Gränslös, fascinerande och modig. Jag har faktiskt funderat på att byta mitt namn till Eva-Britt.”

Kan Eva-Britt göra något för arrangörer och eventmakare i Öregrund? Såklart! Vi kommer till det.

Eva-Britts första ’kulinariska’ matupplevelse som liten flicka i Öregrund bestod av sill och spaghetti med lingonsylt som en lokal förmåga bjöd båtgäster på. Den rätten blev aldrig en klassiker i vår gamla hamnstad. Trots menyn återvände Härnösandsfödda Eva-Britt till Öregrund och har ett hus här sedan några år tillbaka. Stockholm är hemorten, men kanske flyttar hon till Öregrund ’på riktigt’ vid rätt förutsättningar. Ett livligare samhällsengagemang med samlad front och föreningar och organisationer som drar åt samma håll kanske skulle skynda på flytten.

Föreningar som vill arrangera något här i krokarna har en fantastisk konsult i Eva-Britt. Hon har i egna företag arbetat med företagsevent och artister i många år. Många företag behöver hjälp med att förstå hur man i ett event ska kommunicera sitt budskap till kunder.

Idag jobbar Eva-Britt som artistagent. Två kulturscener i landet ansvarar hon för också, en i Nacka och en i Tällberg. Vill du t.ex. boka artister som Bengan Jansson, BeatUs eller Tina Ahlin är det deras agent Eva-Britt du kontaktar. Eva-Britt har arrangerat fullsatta konserter i Öregrunds kyrka med Janne Schaffer och Bengan Jansson, och i Societetshuset med BeatUs plays the Beatles. En konsert till i Öregrund blir det i år: en julkonsert med Tina Ahlin och Bengan Jansson i Öregrunds kyrka.
Eva-Britt har arrangerat event i Globen (som bytt namn nyligen), Solnahallen, på Slottet, på Grand och många fler lokaler och arenor i Sverige.

En förening kan absolut arrangera events och konserter. Men vad ska arrangörer tänka på?

– Man måste tänka lite mer ’akademiskt’ när man arrangerar ett event. Det krävs en tydlig disposition, helt enkelt. Ett event måste ha ett syfte och program, och artister och underhållning måste passa just det syftet. I ett lyckat event har man lyckats kommunicera vad man vill att gästerna ska känna efteråt. Vill man t.ex. arrangera ”Öregrundsdagarna”, så finns det många frågor att besvara: Vad ÄR Öregrund? Vad handlar Öregrund om? Vad vill vi visa? Vilka åldrar vänder vi oss till? Vilka värden ska rama in eventet? Vilket tema ska vi ha? Finns andra verksamheter vi kan samarbete med? Hur ska utvärderingen ske? Vad är medel och mål med eventet? Vem tar hand om PR?

– Men du, Eva-Britt, det här med PR, det räcker väl att göra reklam på sociala medier?
– Det kan räcka, men man behöver förstå hur sociala medier fungerar och vad algoritmer handlar om, vilka ord man ska använda och inte använda för att synas. Det handlar till och med om vilka färger i flödet som fångar läsaren. PR på nätet är en vetenskap i sig.
– Hur gör man återkommande event? De blir ju ganska tradiga efter några år.
– Publiken och besökarna tröttnar förstås om programmet återanvänds. Det krävs överraskningar och nya upplevelser. Det krävs förnyelse – eller så uteblir publiken och evenemanget självdör. Om vi tar det påhittade evenemanget ”Öregrundsdagarna”, så kan det naturligtvis ha olika teman och olika syften varje år.
– Evenemangen i Öregrund står som spön i backen på somrarna. Varför fungerar det inte att arrangera events övriga årstider?
– Det skulle kunna fungera! Vilka målgrupper finns i området och vad är de intresserade av? Det är lite jobb och tar lite tid att få folk engagerade men har man lyckats så upplever jag att publiken brukar komma. Det är klart att det går… det fungerar ju på andra orter.

Om en förening vill arrangera något spännande för och i Öregrund, kontakta Eva-Britt på mejlen till att börja med: eb@mamalia.se
Välkommen till Mamalia

Allt kan hända om det finns engagemang och vilja. Och lust!

Eva-Britt Wennerström

You may also like...