Översiktsplanen? Den verkar ointressant i Östhammars kommunhus …
Det har lagts ner mycket arbete på att dels läsa hela översiktsplanen och dels ge respons på den. Jag menar alltså översiktsplanen för Östhammars kommun och som styrs från kommunhuset:
”Samrådstiden (15 maj–15 september 2015) om förslag till ny översiktsplan för Östhammars kommun är nu avslutad. Vi vill tacka för alla synpunkter som kommit in och som bidrar till det fortsatta arbetet med översiktsplanen. Utifrån synpunkter reviderar vi nu förslaget för att presentera en utställning av planen 2016.”
Här finns ÖP att läsa
UNT 20 januari 2016: ”Östhammars kommuns VA-verksamhet kan gå ihop med Gästrike vatten. Målet är att nå en långsiktigt effektiv och klimatfrämjande verksamhet.”
Det de tre kommunalråden inte begriper är att det är just långsiktighet en översiktsplan handlar om. Den ska ge riktlinjer för alla områden, dit VA-verksamhet hör. ÖP är inte ens färdig, men styret i den här kommunen verkar inte ha några som helst bromsar eller betänkligheter innan de eventuellt tecknar avtal även här i kommuninvånarnas namn. Så skedde även med räddningstjänsten i vår kommun, när Östhammars kommunfullmäktige klubbade bort ansvaret till en helt annan kommun, eller snarare de tror att man kan klubba bort ansvaret för att de inte läst Lagen om skydd mot olyckor.
Vad tror du? Kommer frågan om att gå ihop med Gästrike Vatten vara en fråga som bollas med invånarna i Östhammars kommun? En annan fråga är hur intressant det egentligen är att vara med och ”påverka” en översiktsplan som inte ens politiker bryr sig om och det är (tyvärr) de som tar beslut.
Nu är det 2016 och 2018 är det val. Får jag be dig tänka noga på hur du röstar och börja tänka redan nu. Frågor om riktig demokrati och delaktighet på riktigt är inte precis struntfrågor. Det finns stor kunskap om alla möjliga områden bland medborgare i Östhammars kommun – vem bryr sig om det?
Det går inte att lagstifta bort partikulturer, men det är fullt möjligt att inte rösta på partier som ser sina uppdragsgivare (medborgarna) som utomstående.
Olle Wästberg, ordförande för Demokratiutredningen 2014 (i Sverige)
”Dessutom finns en tredje nivå som på statsvetarspråk brukar kallas ’deliberativ demokrati’. Det kan översättas som ’samtalsdemokrati’ och fäster stor vikt vid medborgarnas deltagande i de politiska processerna.
Att de politiska partierna inte längre fungerar som kanal för människors uppfattningar och att vi röstar mycket sällan talar för att nya vägar bör öppnas för medborgarna att föra fram sina uppfattningar mellan [valdagarna].”
Läs Wästbergs hela blogginlägg: Att utreda demokrati
Varför läste jag allt detta? ”Samråd”? Dit är det minst 100 år i Östhammars kommun.