Så less på samma restaurangmat året om!

Varför ser restaurangernas menyer likadana ut året om, när lantbrukarna odlar olika grödor under säsongerna? Inte ett enda matställe i min närhet serverar säsongsodlad mat. I Östhammar finns en (1) restaurang som tillagar säsongsodlad mat. Men där tar de in gäster med hundar, så då behöver jag rikta blicken längre bort – mot Uppsala. Jag fick tips idag av Landsbygd Uppsala län om matställen i Uppsala som serverar lokalproducerad mat
Nu åker jag förstås inte till Uppsala bara för att äta lokalproducerad mat, utan när jag ändå är där i ärenden som inte fungerar att uträtta i vår kommun, passar jag på att äta gott från lantbruk i vårt län. Lite då och då är det skönt att ”äta ute”.

Och matbutikerna! Brukar du titta på baksidan av varorna varifrån de kommer? Riven ost … från Nederländerna! När det finns samma vara från Sverige. Det går inte att ha bråttom när man handlar och det ska läsas på varenda matprodukt. Antingen gynnar vi svenska lantbruk eller så gör vi inte det. Dags att bestämma sig! Visa konsumentmakt för tusan! Inte bara i matbutiken, utan även på restaurangen!

Vill du ha grönsaker från lantbrukare i vår kommun? Och köper grönsakerna i matbutiken? Varifrån kommer de grönsakerna? Bra om de åtminstone kommer från svenska lantbruk. De finns info på påsarna om var grönsakerna kommer ifrån. Jag handlar fr.o.m. nu av Forsbergs Gris & Grönt, Valö Östhammar. Leverans 17 januari till bl.a. Öregrund. Bara att beställa! De levererar även till restauranger!

Antingen är matbutikerna med på resan för ett klimatsmart och hållbart Sverige och lika hållbart lokalsamhälle, eller så är de inte det. Om de inte kan/vill bestämma sig, så måste åtminstone konsumenterna bestämma sig. Visa med din konsumentmakt både vad du vill ha och vad du inte vill ha.

You may also like...