Vad har media för syfte med rapporteringen om antalet döda i covid-19 i Sverige?

De som inte gillar partierna med regeringsmakt just den här mandatperioden är fasligt snabba med att dela nyheter om att Sverige har tre gånger fler döda i covid-19 än vad grannländerna Danmark, Norge och Finland har tillsammans.

Om media ska få någon trovärdighet överhuvudtaget borde de anstränga sig i att ta reda på hur länder gör när de rapporterar antalet döda i covid-19. Sverige rapporterar även döda på äldreboende. Hur gör Finland? Norge? Danmark? Italien? Brasilien? För att jämföra måste länder som jämförs med varandra rapporteras på samma sätt, annars är ju den ”fakta” media publicerar inte seriös och på gränsen till värdelös.

Det kan vara så att Danmark, Norge, Finland och Sverige alla rapporterar på samma sätt. Men det kan också vara så att de inte gör det. Hur ska den som tar del av medias rapportering veta hur respektive land rapporterar om media inte berättar även det? Var på nätet finns en seriös och objektiv sida där vi kan ta del av hur länder rapporterar?

Sveriges Radio 16 april:
Antalet döda i Europa och USA i Covid 19 är betydligt högre än vad som rapporterats. En orsak, visar Ekots kartläggning är att många länder missar många dödsfall från äldreboenden.
Länk: SR:Flera länder missar corona-dödsfall på äldreboenden

När gläfsare gör politik av varje död medborgare och delar nyheter från media – som vi borde kunna lita på – undrar jag om det i Sverige finns medborgare som på riktigt vill att fler ska ha dött och kommer att dö i covid-19 i vårt land än i något annat land i världen.

Så du, är det verkligen sant att Sverige har flest avlidna i covid-19 per capita I HELA VÄRLDEN? Vad rapporterar länder INTE? Vad tar media INTE reda på?

Källkritik, tack!

Tips! Digitalt frukostseminarium 28 maj att boka in sig på. Det börjar klockan 8.15 och avslutas klockan 9.45.
”När krisen kom – om hur media hanterar rapporteringen om coronaviruset”
Länk: Anmäl dig här
You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *