Klarar kommunen att svara på medborgarnas frågor om tillsynen av krogarna i Öregrund?

Tillväxt Östhammar på Facebook
Vi ser just nu många frågor kring läget på uteserveringarna i Öregrund. I dagens livesändning vill vi därför ta upp frågan och prata mer om hur kommunens tillsyn går till, om rådande regler och om krögarnas och gästernas ansvar. Har du någon särskild fråga kring detta? Kommentera gärna här under sändning. Med på dagens sändning är Johan Nilsson, miljöchef, Ulf Andersson samhällsbyggnadschef samt John Strand, företagare. Självklart går det bra att se sändningen i efterhand.

Moderator för livesändningen? En objektiv moderator tar man lämpligast utifrån, men Ulf Andersson valde sig själv i den rollen.

HÄR BÖRJAR DET! SE FRÅGOR OCH PÅSTÅENDEN FRÅN MEDBORGARNA. SAMTLIGA FRÅGOR SKA BESVARAS OCH PÅSTÅENDEN BEMÖTAS I SÄNDNINGEN. LÄNK TILL SÄNDNINGEN LÄNGST NER I INLÄGGET.

Tillväxt Östhammar (TÖ)
Tack för alla inspel. Vi förstår att detta är en fråga som berör och även upprör och vi kommer att försöka besvara alla frågor som kommer in i torsdagens sändning. Formulera gärna tydliga frågor så att vi inte missar något som ni önskar svar på. Vi vill även passa på att påminna om att vi alla håller en god ton på sidan.
Kommentar medborgare: Ska vi hålla god ton?! Skärp er för tusan! Ni sköter inte ert jobb och utsätter andra för livsfara! Men vi ska hålla god ton!

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Och kom nu inte dragande med att från 1 juli har kommunen rätt att stänga serveringsställen som inte sköter sig. Det vet vi redan. Det skulle ni aldrig göra om så folk sitter i knä på varandra. Och som kommunen låter det se ut på torget nio månader om året när restaurangerna är stängda har ni redan skyltat med er attityd mot Öregrund.
Ni har haft tillsynsansvar redan innan 1 juli.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Var finns protokoll på att inspektioner på serveringsställen inte behöver protokollföras om allt är ”okej”?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Vilka är fördelarna för kommunens ansvariga?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Och självklart har kommunen gjort tillsyn idag, en tisdag innan semestern. Herregud!
Kommentar från medborgare: Är det sant!? Så dags att komma nu …
Kommentar från medborgare: Smittskyddet i Region Uppsala har fått mejl från medborgare i Östhammars kommun om att kommunen inte tar ansvar. Då åkte kommunen till Öregrund. Efter påstötning från regionen.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Varför skrivs inga rapporter när tillsyns görs? Oavsett om det finns något att anmärka på eller inte. När görs inspektioner? Genomförs de när det är packat med folk som t.ex. under midsommarhelgen eller görs de på kontorstid?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Var och till vem ska man anmäla om en verksamhet inte sköter sig? Har kommunen någon på jour som kan rycka ut? Att komma flera dagar efter är ju rätt meningslöst.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Ni har alltså lagt det tillsynsansvar ni inte vill ta på kroggästerna. De ska alltså stå där vid krogarna och räkna att det inte är fler än 50? När varken krögare eller kommunen tar ansvar tar heller inte kroggästerna ansvar. Besök gärna Pirens Café & Gästhamn i Östhammar. DÄR tar de som driver serveringsställen ansvar och då tar även gästerna ansvar.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Medborgarna vet hur det ska gå till. Vi följer mer seriösa kommuners agerande i media. Det är Östhammars kommun som inte vet någonting. Så vad tror ni att ni har att komma med? Restaurangerna i Öregrund vet att kommunen skiter i sitt tillsynsansvar och därför såg det ut som det gjorde pingst och midsommar med packade restauranger, barhäng och dans. Money talks!
Men som vanligt: Östhammars kommun kan självklart inte göra fel. Någonsin. Medan ni skiter i ert ansvar sliter personalen på Akademiska i värme, med alla skydd för att få IVA-patienter att överleva.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Jag har sett midsommarbilder på en krögare som tar tre kommunala parkeringsplatser i anspråk och fixar extra plats för krogens uteservering. Det gick bra det också, både för Polisen och för kommunen. Kroggäster får drälla omkring med drinkar både här och där. Skulle krögare få bete sig så här någon annanstans i kommunen? Eller i Sverige? Knappast. Men för ’tillsynsansvariga’ i Östhammars kommunhus går det fantastiskt bra att applådera.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Är det inte under all kritik att östhammars kommun inte agerar med tillsyn förrän smittskydd i uppsala hör av sig. Och hur försvarar man frånvaron av protokoll. Vem tar ansvaret för den dåliga hanteringen av covid och restauranger i öregrund under storhelgerna som varit.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Det handlar inte specifikt om UTEserveringarna utan om serveringarna rent generellt oavsett om det är ute eller inne eller båda.

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Hur ofta görs inspektioner på obekväm arbetstid, dvs utanför kontorstid?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Jag beställde kallelsen och handlingarna till Bygg- och miljönämndens senaste sammanträde. Det finns ingen info där om utförda inspektioner. Jag kan ha missat, ska läsa igen. Om jag inte missat – varför står det inget i kallelsen om miljön på serveringsställen?
Vilken nämnd har ansvar egentligen?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Vilken myndighet står över Östhammars kommun i fall som utebliven tillsyn av serveringsställen i kommunen? Hur anmäler man Östhammars kommun? Är det JO-anmälan som gäller?

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Det är väl som vid andra evenemang att tillsynen läggs på utövarna!

FRÅGA/PÅSTÅENDE FRÅN MEDBORGARE:
Hej! Östhammar Direkt har tagit emot en fråga från en kommuninvånare, här kommer den:
Hur kan det komma sig att vår alkoholhandläggare kan få tillåtelse att uppträda på en krog i Öregrund i sommar?
Det är väldigt mycket negativ kritik mot krogarna Öregrund. Öregrunds krogar (en del) sköter sig, avstånd, möblering mm – kommunen har godkänt detta. Kommunen behöver vara tydlig och gå ut med information om att man godkänt krogarnas åtgärder gällande avstånd, möblering, för att minska risk för smittspridning. Krogarna behöver hjälp med detta.
Hälsningar en kommuninvånare
KOMMENTAR TÖ: Vad våra medarbetare gör på sin fritid kommenterar vi inte. Övriga frågor ska vi försöka besvara i sändning.

LÄNK: HÄR KAN DU TITTA PÅ SÄNDNINGEN DÄR TRION SKA SVARA PÅ FRÅGOR OCH BEMÖTA PÅSTÅENDEN FRÅN MEDBORGARNA

Om jag har sett sändningen? Inte live, då var jag upptagen. Har nu startat sändningen ett antal gånger, men jag har ansikten till två människor som avlidit i covid-19 och då blir det svårt att lyssna på det här fick jag besked om av en bekant.
Men lyssna du! Svarar kommunen på frågor och bemöter påståenden för det var det som var själva poängen med sändningen. Gör de inte det gick de in i sändningen med ett färdigt pratmanus.

You may also like...