Namninsamlingen om Tallparksgården överlämnad till KSO 10/12-18

PRO Öregrund, via Jan Stanje, överlämnade idag namninsamlingen om Tallparksgården till KSO, kommunstyrelsens ordförande tillika finanskommunalrådet Jacob Spangenberg (C). Oppositionskommunalrådet, Pär- Olof Olsson (M) hade fått fel information om vilken tid överlämnandet av namninsamlingen skulle ske, klockan 09:30, och anslöt en halvtimme senare klockan 10:00. Majoritetskommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) var inte med.

Jag följde med som sällskap till Jan Stanje. Jag ansträngde mig för att hålla mig utanför diskussionen, utan tanken var att jag bara skulle ta bilder, men det är omöjligt att hålla sig utanför en diskussion som inte handlar om den verklighet som kustområdet Gräsö-Öregrund utsätts för. Så, förutom att Jan Stanje fick sagt det han ville säga, bland annat att beslut om Tallparksgården ska tas av kommunfullmäktige och inte av kommunstyrelsen, kompletterade jag med det jag skrivit snart ”tusen gånger” här på bloggen:
* Turister behöver inga lägenheter på Tallparksgården. Därför detta stopp av planerna på utbyggnad.
* Turister behöver ingen skola till sina barn. Kommunens skola i Öregrund är nog den enda skolan i kommunen som kommunstyret och BUN kikat på när det handlar om att avveckla årskurser (ta bort 4-6 var ju på tal. Snart är det kört för Gräsö skola också).
* Turister behöver inga hyresrätter. Östhammarshem bygger inga nya lägenheter på Gräsö eller i Öregrund. Det finns alltid kommunal mark till privata exploatörer, men märkligt nog aldrig kommunal mark till Östhammarshem att bygga på, på Gräsö och i Öregrund.  Östhammarshem bygger endast där styrelsen för Östhammarshem själva bor.
* Politikerna i vår kommun behöver inventera sin syn på vad Öregrund, enligt dem, har för roll i kommunen. Fick faktiskt medhåll av P.O. Olsson: ”Turistpärlan”.
* Jag blir inte det minsta förvånad om det kommer ”nu ska vi trots allt bygga nytt äldreboende i Öregrund”. Först rivning av Tallparksgården. Sedan? Det blir inget nytt äldreboende. Det kallas ”konspirationsteorier”. Men allvarligt, vad ska Öregrund med ett äldreboende till som inga turister behöver?

Josef Nylén från UNT var på plats och intervjuade samtliga vid bordet. När överlämnandet av namninsamlingen var färdig och diskussionen om Tallparksgården avslutad – för den här gången – sa’ jag till Nylén, att så som politikerna uppför sig i den här kommunen är det inte alls konstigt att befolkningen blir förbannade och missnöjesröstar. S och C tappade tillsamman hela 5 mandat i senaste valet. Det lär bli ännu större tapp i valet 2022.

Notera det någon anonym skrivit på en av namninsamlingarna: ”Öregrund – orten som kommunen glömde!!”

You may also like...