Spangenberg (C) föreslår SD Östhammar att initiera ett uteslutningsärende

Har lokalmedia (UNT, P4 Uppland) skrivit eller sänt något om det här? I så fall har jag missat det. Jag var i alla fall på kommunfullmäktige, som åhörare, den 19 november 2019.
Det är verkligen inte ofta jag håller med kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg om något, men när det kommer till människosyn är vi på samma sida.

SD i talarstolen vid 1:44:
”Vilka är det som ska flytta hit? Jaa … är man rasist för att man anser att den ursvenska befolkningen ska vara i majoritet i kommunen? Vi tycker inte det. Vi tycker att det finns en poäng i att Sverige i huvudsak eller i stor grad befolkas av ursvenskar.”

Min reflektion: Jag, maken, våra barn och barnbarn är alltså inte välkomna i SD Östhammars kommun. Vi är inte ”ursvenskar”. Och för tydlighetens skull – jag har inga som helst avsikter att fråga SD Östhammar om jag är välkommen här!

SD Östhammar innan dess i talarstolen vid 1:24:
”Folkutbytet är på väg att fullbordas”

Jacob Spangenberg replikerar på Lundin vid 1:50:
Vill ställa några frågor till Ylva Lundin (SD) ”som en, en gång visar sin rasistiska … drag och ådra. Jag skulle också vilja upprepa den här frågan: vem är ursvensk? Idag på radion pratar man 100 000 finska invandrare som kom hit våren 1969 till 1971. Är dom ursvenska? Är samerna ursvenska? Är romerna som har levat här i generationer ursvenska? Är jag svensk … ursvensk som kommer … har tyskt påbrå? Är Thomas [Bendiksen] svensk som har påbrå från Baltikum och ifrån Norge tror jag det är.  Halva Gräsö består utav släktingar till krigsflyktingar … Är de ursvenska eller ska de kastas ut från Östhammars kommun? Det är mina frågor till dig som jag vill att du ska svara på.    

Jag har ett förslag till Sverigedemokraternas gruppledare: initiera ett uteslutningsärende till partistyrelsen för Ylvas rasistiska uttalanden. Ni skryter ju med att ni har noll tolerans mot rasism. Det vore väldigt spännande att se vad det resulterar i.”

You may also like...