Ukrainsk krigsfånge kastreras och blir sedan skjuten i huvudet – Hur ser Sveriges utrikesminister på att klassa Ryssland som en terrorstat?

1 augusti 2022: Anders Österberg (S) har ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde (S):

”En ukrainsk krigsfånge som kastreras och sedan blir skjuten i huvudet. Det spelas in på kamera och sprids. I ryska sociala medier får det hejarop.

53 ukrainska krigsfångar dödas i en rysk missilattack. Kanske för att dölja utomrättsligt dödande och tortyr.

5 döda civila i ukrainska staden Mykolaiv.

Detta bara de senaste två dagarna.

Ryssland har blivit en terrorstat.

Det blev uppenbart för mig när jag för ett tag sedan besökte några av Kyivs förorter. Förstörelsen, tortyren och det urskillningslösa dödandet har inga militära motiv. På Butjas kyrkogård grävdes det 10–15 gravar varje dag. Vanliga människor begravdes med kulhål i huvudet. Skjutna från nära håll. I Irpin träffade vi småbarn som aldrig mer kommer att få se sin ena förälder. Dödade när de var ute för att handla. Mördandet fortsätter just nu varje dag i östra och södra Ukraina. Förutom det urskillningslösa dödandet förstörs också kulturskatter, städer jämnas med marken och det sker ett omfattande sexuellt våld. 

Syftet är att terrorisera civilbefolkningen och att visa västvärlden att Putin och ryska armén är beredda att hela tiden eskalera kriget.

Ryssland bryr sig inte ens om att försöka dölja krigsbrotten. Till och med när FN:s generalsekreterare besökte Kyiv föll bomberna. Det är viktigt att förstå att de öppna krigsbrotten bygger på att Putin själv är övertygad om att han kommer att komma undan med dem. Det här är en attityd som verkar delas av stora delar i de politiska och militära grenarna.

Många ukrainska röster höjs för att klassa Ryssland som en terrorstat med anledning av de grova övergrepp mot mänskliga rättigheter, humanitär rätt och brott mot mänskligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Hur ser ministern på att klassa Ryssland som en terrorstat?

Klassificiering av Ryssland som en terrorstat Skriftlig fråga 2021/22:1828 Anders Österberg (S) – Riksdagen
Sista svarsdatum: 2022-08-22
………………………………………………
Definition av terrorism
Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att:
* Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.
* Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd.
* Allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.
Terrorism – Krisinformation.se

You may also like...