”Vad du vill och katten skiter kan vara detsamma!” – Om politiska vildars rättigheter

Det finns inget lagrum som tvingar den/de som lämnar förtroendeuppdrag att även lämna fullmäktige.
Den som lämnar och även hoppar av sitt parti riskerar att frysas ut, mobbas, förtalas m.m. tills hen inte orkar längre och då själv tar beslutet att lämna sin plats i t.ex. kommunfullmäktige. Det som får någon att till slut lämna platsen i även kommunfullmäktige kan vara det som allt började med: utfrysning och förtal.

Det som nu hänt i Östhammars kommun, att Christina Williamsson Liw (avhoppad moderat) avsagt sig sitt förtroendeuppdrag som ordförande i barn- och utbildningsnämnden med omedelbar verkan väcker ont blod hos Moderaterna, som förlorar 1 mandat (10-1 = 9 mandat kvar). Att UNT intervjuat Christina Williamsson Liw om avhoppet och att sanningar via den tredje makten (media) läckt ut till läsare, medborgare och väljare är pinsamt för det politiska majoritetsstyret M, SD, KD och BoA, särskilt för M.
Även Fabian Sjöberg (Östhammars M-kommunalråd) har blivit intervjuad av UNT och vill att Christina Williamsson Liw lämnar sin plats i Östhammars kommunfullmäktige till en moderat.

”Rolig” moderat som vägrade lämna: Eric Weiman, ordförande i regionfullmäktige:
Regionens ordförande vägrar avgå trots maktskifte

”Politiska vildar” i Östhammars kommun
Två av mina närmaste vänner har varit/är politiska vildar i Östhammars kommunfullmäktige. Åsa Lindstrand hoppade av Miljöpartiet mitt i mandatperioden men behöll sin plats i fullmäktige. Både M- och MP-politiker försökte få henne att lämna fullmäktige, men Åsa stod på sig och satt kvar hela mandatperioden. Christina Williamsson Liw har nu hoppat av Moderaterna och avser att behålla platsen i kommunfullmäktige.

Vem bestämmer om en avhoppad får vara kvar i fullmäktige?
Jag tänker nu på min bryske farfar: ”Vad du vill och katten skiter kan vara detsamma!” sa’ farfar till mig när jag blev för stökig och högljudd. Vad Fabian Sjöberg vill och katten skiter kan också vara detsamma. Sjöberg kan med sina M-kamrater på kommunal och regional nivå starta ett drev för att få Christina Williamsson Liw att avsäga sig platsen i Östhammars kommunfullmäktige.

Riksdagsledamöter har lämnat motioner (senast 2023) om att möjligheten att behålla sin plats i riksdagen, i regionfullmäktige och i kommunfullmäktige efter avhopp behöver lagstiftas bort. Men det finns ännu inga beslut i sakfrågan, bara att sakfrågan ska utredas.

Vad säger kommunallagen?
I kommunallagen, kapitel 4, 7 § står det så här:

Om en förtroendevald upphör att vara valbar upphör uppdraget genast. För en förtroendevald som valts av fullmäktige upphör uppdraget vid nästa fullmäktigesammanträde om inte fullmäktige, efter ansökan, beslutar att den förtroendevalde får ha kvar sitt uppdrag under återstoden av mandattiden.  

Christina Williamsson Liw har inte upphört att vara valbar. Det är inte ens val i år.

Kapitel 4, 9 §:
Fullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som har valts av fullmäktige, om den förtroendevalde
   1. har vägrats ansvarsfrihet, eller
   2. har dömts för ett brott på vilket fängelse i lägst två år kan följa och domen har fått laga kraft.

Christina Williamsson Liw har inget att göra med vare sig punkt 1 eller 2.

Östhammars kommuns Arbetsordning – Upphörande av uppdraget
Upphörande av uppdraget (4 kap. 7 § KL) § 6
Om en förtroendevald som valts av fullmäktige upphör att vara valbar upphör uppdraget vid nästa fullmäktigesammanträde om inte fullmäktige, efter ansökan, beslutar att den förtroendevalde får ha kvar sitt uppdrag under återstoden av mandattiden. En sådan ansökan ska vara skriftlig och innehålla skälen för att uppdraget ska bestå. Ansökan ska göras i så god tid att den hinner behandlas av fullmäktige innan uppdraget upphör. Ansökan ges in till kommunstyrelsens kansli.


Valmyndigheten om vad ”valbar” innebär
För att du ska vara valbar måste du
* ha rösträtt i det aktuella valområdet
* vara folkbokförd i rätt kommun (för val till kommunfullmäktige), eller i rätt region (för val till regionfullmäktige), på valdagen
* ha samtyckt till kandidaturen i förväg.


SAMMANFATTNING
Idag är det endast den valda personen som kan lämna sitt uppdrag genom att själv avsäga sig uppdraget. Något annat riksdagsbeslut finns inte.

You may also like...

1 Response

  1. Christina Williamsson Liw skriver:

    Tack Yvonne för att du klart och tydligt redogjort för vad som gäller!