Brev till Östhammars kommun: ”Nu ska det vara slutpissat mot bostäder vid Hamngatan!” (Inget svar 9 månader senare)

Uppdatering 11 maj 2022: Det här mejlet skickade jag till Östhammar Direkt 6 maj 2022:
Hej
Jag har letat efter nationella regler om vad som gäller för krogar angående att ha toaletter eller ej till kroggästerna. Jag hittar inga nationella regler.
Vilka regler gäller för krogar i Östhammars kommun? Hur många toaletter måste en krog ha om den tar in ex. 200 gäster?
Jag önskar få ett redigt och tydligt svar på min fråga.
Tack på förhand.

Jag har inte fått något svar på mejlet, förstås. Jag läser i stället protokoll från andra kommuners miljöenheter, bl.a. Linköpings kommun: ”Det finns dock lokaler som på kvällstid har för få gästtoaletter i förhållande till sin verksamhet och sitt gästantal och där det därför kan bli köer till toaletterna. För några av gästerna är toalettköer en olägenhet. Verksamhetsutövaren säger dock sällan att det utgör något problem. För dem kan det möjligen medföra att en gäst som har haft besvär av förhållandet inte återkommer till lokalen. Ett annat problem som kan uppstå är att gästerna i toalettkön lämnar lokalen för att uträtta sina behov utomhus. En toalettkö kan också skapa irritation och bidra till bråk.”

Mariestads kommun har Riktlinjer för antal toaletter för servering etc.
Riktlinjer för antal toaletter vid serveringar och vid tillfälliga festplatser.pdf
Utöver dessa toaletter ska det även finnas toaletter för personal och då speciella för dem som hanterar livsmedel.

Gotland har riktlinjer: Restauranger, pubar, öltält och liknande med en omfattande alkoholutskänkning ska ha en toalett per femtionde gäst samt dessutom ytterligare en urinoar eller toalett per hundrade gäst. 
Att tänka på som arrangör – Region Gotland

Borlänge: En ny restaurang i Borlänge vill servera alkohol. Miljö och byggnadsnämnden säger nej. Det finns ingen toalett.
Riktlinjer för toaletter på krogen – DT

INLÄGG 9 AUGUSTI 2021
Brev till Östhammars kommun 3 augusti:

När jag var liten bodde jag ibland hos mina farföräldrar i den byggnad som nu är Hummelgrund. I det gula huset intill, till höger, bodde en herre som hette Curt. Han använde sitt eget vatten och sköljde gränden till höger om sitt hus (höger om man står på den långa parkeringen) ren från urin och avföring efter varje helg. Han gjorde det jobb som kommunen aldrig gjorde. Detta problem pågår FORTFARANDE, efter 55 år! Hur är det möjligt?

Jag är så evinnerligt trött på att stå och vänta på att kroggäster och annat löst folk ska pissa klart så att jag kan gå in i gränden och öppna porten in till en bekant som bor i huset som Curt bodde i.
Det är helt oacceptabelt att krogar inte har toaletter till sina gäster, som i stället står och pissar mot bostäder i den här gränden och längs Hamngatan. Nu ska det vara slut på det. Alltså nu, inte nästa sommar, utan nu.

Problemet är redan känt sedan flera år hos tjänstemän i kommunhuset. Hur svårt kan det vara att sätta upp en grind på kommunens mark? Mät längd och bredd och höjd och se nu till att montera en låsbar grind.
————————

9 augusti 2021 fortfarande inget svar från Östhammars kommun. Kommer det ett svar så lär det bli något trams som ”Tack för ditt inspel. Bra att du kontaktar kommunen om det här problemet vi inte visste något om. Det här måste vi lösa TILLSAMMANS. Ha en fortsatt härlig sommar.”)

11 maj 2022 fortfarande inget svar från Östhammars kommun.

You may also like...