Jag undrar fortfarande varför Östhammars kommun väljer att INTE agera på ljudterrorn sommartid från krogarna i Öregrund
Jag undrar fortfarande varför Östhammars kommun väljer att INTE agera på ljudterrorn sommartid från krogarna i Öregrund.
Vad tjänar politikerna på att inte agera?
Nu har jag igen läst hur 39 andra kommuner i Sverige arbetar mot krogbuller. Till att börja med finns det gränser för hur högt krogar får spela när det finns NÄRBOENDE och det finns gränser för hur länge de får spela för att inte riskera hälsan för närboende. Slutspelat klockan 22 är vanligt i andra kommuner. Den tiden börjar krogarna i Öregrund skruva upp ljudet och höjer volymen ända fram till klockan 02, vilket innebär att närboende påtvingas 100-110 dB i bostäderna.
Här är några exempel från andra kommuner
TROSA KOMMUN
Vi har inga riktvärden utan har som regel att musik utomhus får spelas fram till klockan 22.00 söndag till torsdag och till klockan 00.00 fredag, lördag samt dag före helgdag. Efter dessa tider accepteras endast bakgrundsmusik, dvs. musikljudet får inte överskrida gästernas ljudnivå vid tal.
SOTENÄS KOMMUN
Sotenäs kommun har en policy gällande buller som begränsar verksamheter genom att fönster och dörrar ska hållas stängda efter klockan 23.00 om musik spelas inomhus. I övrigt så är det riktvärdena i Folkhälsomyndighetens allmänna råd som ska efterlevas.
VÄSTERVIKS KOMMUN
Restaurangen får gärna spela musik för sina egna gäster men på offentlig plats utanför restaurangens område bör ljudnivån inte överskrida 60-65 dBA för att klara 25 dBA inomhus i bostäder nattetid. Musiken får inte vara störande för närboende. Under perioden 1 juni till 15 september får musik endast spelas på uteserveringar eller så att det hörs på uteserveringen fram till senast klockan 23 söndag till torsdag, och senast fram till klockan 24 fredag och lördag samt dag före helgdag. Utomhus vid närliggande bostäders fasad får ljudnivån från musik på till exempel en uteservering inte överskrida följande ljudnivåer:
Klockan 12-22: 65 dB
Klockan 22-00: 60 dB
Klockan 00-07: 50 dB.
VAXHOLMS KOMMUN
Vi har inga egna riktvärden utan tillämpar Naturvårdsverkets och Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Det finns dock lokala riktlinjer som säger att restauranger som ligger i eller i anslutning till bostadshus normalt ska avsluta serveringen klockan 22.00 utomhus och 01.00 inomhus.
HUDIKSVALLS KOMMUN
Utomhusspelningar får förekomma fram till klockan 22.00 under söndag t.o.m. torsdag. Under fredag och lördag tillåts utomhusspelningar t.o.m. klockan 23.00. Utomhusmusik accepteras inte efter dessa tider oavsett ljudnivå. Lokaler som har musik inomhus skall hålla dörrar och fönster stängda efter tidpunkter enligt ovan. Vid uteserveringar och utomhusarrangemang står det i polistillståndet vad som gäller, d.v.s. Hudiksvalls riktlinjer eller om vi beviljat avsteg från dessa så att de får spela längre in på natten.
ORUST KOMMUN
Ljud från musikanläggningar får ej överstiga 25 dB inne i ditt boende (med stängda fönster). På plats på restaurangen är begräsningen 100 dB.
UMEÅ KOMMUN
På uteserveringar nära bostäder får musikspelningar förekomma fram till klockan 22.00 söndag – torsdag och klockan 24.00 fredag och lördag samt dag före helgdag. Efter dessa tider accepteras bakgrundsmusik, det vill säga ljudnivån från musik får inte överskrida normal samtalston från gästernas tal.
TÄBY KOMMUN
På uteserveringar ska musik i normalfallet avslutas senast klockan 22.00.
PITEÅ KOMMUN
I Piteå så får man spela på uteserveringar så länge man håller sig till Folkhälsomyndighetens allmänna råd avseende buller. Efter klockan 23 gäller bara inspelad bakgrundsmusik och ingen livemusik (och fortfarande Folkhälsomyndighetens allmänna råd).
SÖDERKÖPINGS KOMMUN
Uteserveringar: För att inte närboende ska bli störda tillåts oftast bara låg bakgrundsmusik på uteserveringar. Det innebär att musiken ska vara lägre än gästernas röster när de pratar med varandra. Musiken får inte höjas i takt med att gästerna blir mer högljudda. Om det är hög musik inomhus i samma lokal ska fönster och dörrar vara stängda för att inte riskera att ljudnivåerna utomhus blir för höga.
KALMAR KOMMUN
Riktvärden för musikljud är nationella, det är Folkhälsomyndigheten som står för dessa. Lite kort kan sägas att det inte får låta mer än 25 dBA ekvivalent/45 dBA max från musik i närliggande bostäder. Om de [krogarna] inte sköter sig kan det få inverkan på deras möjlighet att servera alkohol efter vissa klockslag.
ÖSTERÅKERS KOMMUN
Vi tillämpar Folkhälsomyndighetens riktvärden för buller inomhus … en generell bedömning om att serveringstiden inte bör vara senare än kl. 22:00 inne och ute.
Hur gör andra kommuner med bullrig musik från restauranger?