”Vid musikunderhållning med höga ljudvolymer får ljudnivån inte överskrida 55 dBA vid närliggande bostadsfasad”
Jag läser kallelsen, delegationslistan och bilagor till Bygg- och miljönämndens sammanträde 6 december. De bilagor jag beställt är Riktlinjer för buller från musikverksamhet (5 sidor) och Riktlinjer för serveringstillstånd (8 sidor).
Några citat från Riktlinjer för buller från musikverksamhet:
”Buller och höga ljudnivåer som kan medföra olägenhet för omgivningen och människors hälsa är inte tillåtet, enligt 9 kap. 1 § 3 st. och 3 § miljöbalken (1998:808). Ett exempel på en sådan olägenhet är när närboende till en verksamhet som spelar hög musik riskerar att få sin nattsömn störd.”
”Vid musikunderhållning med höga ljudvolymer får ljudnivån inte överskrida 55 dBA vid närliggande bostadsfasad under pågående verksamhet.”
Det är precis det som närboende har påtalat för Östhammars kommun under flera år! Sommaren 2023 hade närboende till en av de absolut värsta krogarna vid Öregrunds hamn 90-100 dB inne i sitt bostadshus, från musikbullret på krogen.
”En verksamhet som spelar musik utomhus på en veranda eller uteservering ska alltså inte spela musik med högre ljudnivåer än att detta gränsvärde kan hållas vid närliggande husfasader.”
”Det gäller vid evenemang
Konsert-, evenemangs- och klubbverksamhet är inte anmälnings- eller tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet. Däremot är de så kallade allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken tillämpliga för alla typer av verksamheter som riskerar att medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Den som vill arrangera ett evenemang ska, enligt miljöbalken, välja en plats som är lämplig utifrån minsta möjliga intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Av 2 kap. 1 § miljöbalken framgår att det vid bland annat tillsyn är den som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som har en skyldighet att visa att de allmänna hänsynsreglerna följs.
Det är bygg- och miljönämnden som bedriver tillsyn över efterlevnaden av reglerna i miljöbalken.”
”Om bygg- och miljönämnden får in en anmälan om klagomål är det främst ljudnivåerna hos den klagande som utreds. Om klagomålet styrks kan bygg-och miljönämnden komma att förelägga berörd verksamhetsutövare om åtgärder för att komma till rätta med störningskällan.”
”Lagstöd
Följande lagstiftning i miljöbalken är grunden till reglerna om ljudnivåer. Lagstiftningen utvecklas vidare i de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
• 2 kap. 1 § Beviskravet: Verksamheten ska kunna visa att den inte skadar människors hälsa.
• 2 kap. 2 § Kunskapskravet: Verksamheten ska ha den kunskap som behövs.
• 2 kap. 3 § Försiktighetsprincipen: Verksamheten ska förebygga störningar. • 2 kap. 6 § Lokaliseringsprincipen: Verksamheten ska välja plats med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa.
• 2 kap. 7 § Rimlighetsavvägning: Vid beslut om föreläggande eller förbud ska hälsonyttan jämföras med kostnaden som åtgärden innebär för verksamheten.
• 9 kap. 3 §: Olägenhet för hälsan är en störning som inte är ringa eller helt tillfällig.
• 26 kap. 19 §: Verksamheten ska ha en egenkontroll för att systematiskt och på eget initiativ förebygga störningar.
• 26 kap. 22 §: Verksamheten kan behöva göra egna undersökningar om det behövs.