e-brev till Östhammars kommun om skolmöten och kvalitetsdialog

Det här e-brevet är skickat till Lisbeth Bodén, Kristina Dhenstrand, Roger Lamell och Peter Nyberg:

”Hej!

Jag har nu genomlidit två skolmöten på temat kvalitetsdialog: Snesslinge skola och Gräsö skola. Om turnén, arrangerad av barn- och utbildningsnämnden och barn- och utbildningskontoret, förolämpat föräldrar, lärare, skolledare och övriga mötesnärvarande medborgare lika mycket som ni lyckades göra i Snesslinge och på Gräsö, kan det vara värt att göra en turné till och be om ursäkt.
Konsten att utveckla skolors kvaliteter verkar ni helt obekanta med – tills nu när vill lägga ner skolor och banta andra skolor. Då först blir det dialog. Först då ska hotade skolors föräldrar och andra medborgare i kommunen lista på post-it-lappar vad kvalitet i skolan är och försvara sina skolor – mot sin egen kommun! Det, mina damer och herrar, är allt annat är kvalitet.

Om någon eller några av er inte vill acceptera att Östhammars kommun är en landsbygdskommun med skärgård och att hela kommunen och alla orter här har rätt att leva och utvecklas, så är det bara att rotera vidare till någon större kommun där skolorna står som spön i backen och där det inte gör så stor skada att en eller två skolor läggs ner.

Östhammars kommun väljer simpla, totalt fantasilösa och enkla lösningar och skapar nya problem i stället för att med glädje och omsorg vara med och utveckla de skolor vi har. Arkitekten till förslaget om omorganisation av skolorna, barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén, lämnar över ett förslag till BUN som åker på turné med vice barn- och utbildningschef Kristina Dhenstrand, som anställts för att sälja in en omorganisation hos medborgarna. Ursäkta mig, men att Dhenstrand tidigare arbetat på Skolinspektionen gör inte era argument för skolnedläggningar och skolbantningar det minsta ”evidensbaserade”.  Inte ett enda argument för att lägga ner skolor och banta andra håller. Vad trodde ni? Att Stockholmare är smartare än lantisar? Att vi aldrig har hört talas om ”skolbibliotek”, ”lärarutbildningar”, ”kollegialt lärande” eller läst skolforskning och vetenskapliga uppsatser om vad som gör skolor till bra skolor? De flesta av oss vet till och med att orden utveckling och avveckling inte är varandras synonymer.

Vi bor här för att vi vill bo här, inte för att vi måste. Somliga är födda här medan andra valt att flytta hit för de kvaliteter kommunen hittills visat sig ha. Hittills! Ursäkta om vi stör, vi kan flytta till någon mer utvecklingsvänlig kommun. Eller kanske Åland skulle uppskatta Öregrund och Gräsö mer än vad Östhammars kommun gör? Kolla upp det om belastningen av att ha oss i Östhammars kommun blir för stor och kostsam. Passa samtidigt på att göra en konsekvensanalys – något ni kanske behöver lära er först. Det finns kurser.

”Östhammars kommun – På väg mot världens bästa lokalsamhälle”. Stort hån! Kommunfullmäktiges prioriterade mål. Stort hån! Det krävs glädje, engagemang, lust, vilja och kärlek till alla tätorter, byar och öar i den här kommunen för att det vi har gemensamt ska utvecklas positivt. Det krävs en känsla för vad den här kommunen faktiskt handlar om.

Det ni ska göra är att bistå varje skola vid nya lagar och regler för skolor. Ni ska hjälpa, inte stjälpa och ta den enklaste vägen. Det är det vi medborgare antar att ni kan eftersom ni har de poster och tjänster ni har och uppbär lön och arvoden från skattemedel vi medborgare bidrar med. Ni har absolut inget medborgarstöd för att lägga ner två fungerande skolor, Snesslinge och Gräsö, eller att banta t.ex. Öregrunds skola. Det var heller inget ni valkampanjade om inför valet 2014, och komma med detta förslag två månader efter valet är att betrakta som ett av de fulaste bakhåll någonsin i denna kommun (jag känner till åtminstone ett till lika fult bakhåll). Om skolfrågor har sådan liten betydelse för er att de inte ens nämns i valkampanjer, kan jag berätta att just skolfrågor är en av de största frågorna. Att göra som ni gör, att visa tjänstemannamuskler och den sanna politiska viljan först efter valet kallar jag egenmäktigt förfarande med medborgarnas förtroende.

Snesslinge skola ska inte läggas ner!
Gräsö skola ska inte läggas ner!
Öregrunds skola ska inte bantas!

Nu skärper ni till er och uppför er som professionella skolutvecklare, eller som jag redan skrivit – rotera vidare till någon annan kommun om ni inte kan acceptera hur Östhammars kommun ser ut. Och, bakom alla siffror och all statistik ni levererar finns riktiga människor. Människor!

I vår gemensamma kommun (en kommun är mer än endast tre kommunalråd och en kommunstyrelse!) med våra gemensamma skolor ska ingen omorganisation av skolorna ske alls under denna mandatperiod. Vi ska använda de här åren till att verkligen prata med varandra om vad kvalitet i skolan är, vad kvalitet i varje tätort, ö och by är.
Östhammars kommuns stora kvalitet handlar om småskalighet och det är just därför vi bor här. Det är den här kommunen barnfamiljer ska välja att flytta till, inte välja att lämna.

”Det finns inget beslut”, har Roger Lamell (S), ordförande i BUN, bedyrat under alla skolbesök. Samtidigt står vice barn- och utbildningschef Kristina Dhenstrand bredvid Lamell och försvarar beslutet som inte finns med diverse argument som inte ens håller för en in- och utandning.

Vi ska absolut prata om kvalitet i skolan! Alltid! Varje dag! För att barn och skolor är det viktigaste vi har. Barnen ska veta att i vår kommun satsar vi på dem – för att det är våra barn värda. Föräldrar ska veta att vår kommun är en säker kommun att bo i och flytta till. Där skolorna finns idag finns de även i morgon.

Med vänlig (nåja) hälsning
Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson, medborgare i Östhammars kommun

PS: Stockholmare är inte smartare än lantisar. Här är min pedagogiska utbildning fast jag inte ens arbetar som lärare: Samarbete med barn och ungdom: LHS i Stockholm, Grundskollärarutbildning: Svenska/SO: Högskolan i Gävle (HiG), Bilden i skolan, HiG, Samarbetsinlärning: Åbo Akademi, Filmteknik, HiG, Kommunikation, konflikter och mobbning, HiG, Ledarskap och demokratisk värdegrund: HiG, Specialpedagogik; Specialisering: Matematiksvårigheter: HiG, Miljöetik: HiG, Tal och räkning: Uppsala universitet, Pedagogiska forskningsprocesser och metoder II: HiG, Ledarskap och organisation: Högskolan på Gotland, Specialpedagogik; Specialisering: Läs- och skrivsvårigheter: HiG, För masterutbildning, påbörjad vid Chalmers/IT-universitetet: Delkurs 1: Pedagogiska och didaktiska perspektiv, Delkurs 2: Distansutbildningspedagogik, Kurs i regi av Sveriges läromedelsförfattares förbund: ’Vem läser din bok? Kulturella och språkliga aspekter på texter i våra läromedel’: Föreläsare: Mikael Olofsson & Ingrid Skeppstedt: Nationellt centrum för svenska som andraspråk

Den som vill snacka skola, skolkvalitet och skolutveckling med mig bör alltså se till att ha ordentligt på fötterna!

You may also like...