Elever i Östhammars kommun tycker till om skolmaten: ”Sluta ge oss gräs till mat”

Sedan 1997 har Sveriges kommuner varit skyldiga att servera kostnadsfri skolmat till alla elever i grundskolan enligt skollagen.
Skolmatens historia (skolmatsverige.se)

Ibland funderar jag på om elever ’vågar’ säga att skolmaten är god. Det kanske inte är coolt att gilla skolmaten? Jag minns i alla fall att jag tyckte skolmaten var … äcklig … när jag gick i grundskolan i Öregrund. Det hände att jag kräktes när Bruna bönor serverades (jag äter fortfarande inte den rätten). Ibland var maten jättegod och då klämde vi i oss för resten av veckan. Pannkakor, Pannbiff var två favoriter.

Östhammars kommun – Mat i skolan:
Vårt mål är att ha en matsedel som är säsongsanpassad och varierad. Den ska innehålla en kombination av svensk husmanskost och inslag av internationella rätter samt även barnens favoriträtter.

Några elevomdömen om skolmaten i Östhammars kommun

* Mer kött för fan. Inte vegofärs i allt. Det är ju för fan vegoblandfärs. Man får ju inte i sig protein.

* Sluta ge oss gräs till mat.

* Servera mat som elever gillar och sluta tro att alla är vegetarianer. När det är god mat, så får maten gärna vara varm, så folk kan äta. Gör maten mättande så folk orkar med skoldagen. Servera mer än en rätt så folk har lite att välja mellan.

* Sluta att servera så jävla mycket vegetariskt och vattenbaserat. Det är ingen som tänker äta det. Det ser ut som kattspya med bajs. Jag är ledsen men det är sanningen.

* Laga inte konstig mat, inget barn vill ha tikka masala. Ge oss vanlig husmanskost eller något som är vanligt som de flesta tycker om. Goda grönsaker, inte bönor. Sluta göra allt vegetariskt! Vi gillar kött.

* Gör det aptitligt även för ögat. Vi behöver mycket KÖTT, vi växer och behöver protein, även kroppen behöver det. Alla får det inte hemma för det är ganska dyrt. Och mina föräldrar betalar skatt vet jag och det kan gå till bättre skolmat då kan pappa betala mer skatt säger han.

* Mindre vegetariskt och mindre fisk. Det är vegetariskt nästan varje dag. Att det finns ett vegetariskt alternativ är helt okej, men det jag tycker är dåligt är när det bara finns vegetariskt. Idag t.ex. den 20 oktober är det vegetarisk lasagne. VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ VANLIG LASAGNE? Och fisken? Ni kan väl iaf göra den god. INGEN vill äta laxfärsbiffar. De ser sjukt vidriga ut och smakar bajs. Fixa bättre mat så vi kan arbeta bättre.

* Tycker inte det är gott med vegetariskt. Grytorna innehåller massor av grönsaker och blir inte goda då. Skulle uppskatta en enklare mat, vanlig husmanskost.

* Ge fan i att servera fisk och ge oss pannkaka!

* Ha normalt grönsaksbord med t.ex. gurka, morötter eller skivad tomat, inte kikärtor för ingen elev äter ändå det.

* Bacon i potatisbullarna. Köttbullar ist för kycklingbullar Vanlig korv ist för kycklingkorv Fucking riktig mat med riktigt protein, inget vegetariskt och sånt.

* Sluta ljug och skriv att de är köttfärssås när de är nån jävla morotsgryta. Sallad som inte ser giftig ut och ha bara typ gurkbitar och saker som folk äter.

* Inte massa konstiga grytor, barn gillar köttbullar och makaroner. Vanlig uppdelad sallad med majs i en bytta, tomat i en och gurka i en. Vi gillar inte banan blandat med kikärtor och senap.

Fler omdömen om skolmaten i Östhammars kommun finns att läsa från sidan 41 i ärendelistan BUN 17 mars 2022
Fastna inte på den bloggrubrik jag valde, utan läs alla omdömen.

Veckans matsedel – Östhammars kommun (osthammar.se)

You may also like...