Det är nu eller aldrig som gäller för Gräsö och Öregrund

… Det handlar om valet till Östhammars kommunfullmäktige 2018. Jag lovar att jag inte finns med på OF:s vallista (jag är för kontroversiell för det, enligt mig själv).

Hur går det för Gräsö och Öregrund, tycker ni? Jag tycker det går riktigt dåligt: inga nya hyresrätter byggs och båda skolorna lär känna av konsekvenser dagen efter valet 2018. Visst är det märkligt tyst om skolorna? Så här står det på kommunhusets hemsida:
”Sedan tidigare har barn- och utbildningsnämnden beslutat att Snesslinge, Gräsö och Öregrunds skolor inte kommer att påverkas av den nya organisationen under denna mandatperiod.”
Alltså inte DENNA mandatperiod, men det kommer en ny mandatperiod efter valet 2018. Inget av partierna lär ju gå till val på ”rösta på oss så lägger vi ner skolorna”. Om partierna lovar att behålla skolorna, så är det ändå inte ett brott att bryta löften. Så vem kan man lita på? Finns några kust- och skärgårdsvänliga partier i Östhammars kommunfullmäktige?

På mötet i Öregrund om Öregrund den 9 september 2015, med Öregrunds Utvecklingsgrupp som värd i IOGT-lokalen, var bl.a. kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S) inbjuden. Lokalen räckte knappt till för alla som ville vara med på mötet. En i lokalen menade att det märks att Öregrund inte har någon politisk representation i den här kommunen. MWB menade att det inte ska spela någon roll för ”vi planerar för hela kommunen” och fällde därefter en kommentar som sent eller aldrig kommer att glömmas: ”I Gimo har vi inte fått ett jävla dugg på 30 år”.

Igår träffade jag Åsa Lindstrand, oberoende ledamot i Östhammars kommunfullmäktige efter avhopp från Miljöpartiet. Lindstrand vill fortsätta med politik och söker nu vettiga medborgare till vallistan för nystartade Ostkustens Framtid. Först ska en förening bildas med interimstyrelse … Allt detta är på gång.
Vi samtalade om att HELA kommunen måste få möjligheter att leva, ÄVEN Gräsö och Öregrund. ”Världens bästa lokalsamhälle” ska inte exkludera kustområdet! Vad vore den här kommunen utan kusten?
Alla orter och skärgården måste få utvecklas efter sina villkor. Och det ska byggas där folk vill bo, inte där kommunstyrelsen vill att folk ska bo!

Jag har nu suttit vid köksbordet med kaffetår, påtår, tretår, fyrtår – snart drar jag i mig femman …
Tänk en politisk nystart för hela kommunen, alltså ÄVEN för Gräsö och Öregrund! Jag har funderat på vettiga medborgare på Gräsö och i Öregrund. ”Jag är inte intresserad av politik” är som att säga att man inte är intresserad av sitt eget liv, sin bygds/orts utveckling – allt är politik. Jag tror det finns många på Gräsö och i Öregrund som brinner för att HELA kommunen ska utvecklas.

Etablerade partier har partikassor att finansiera valkampanjer och annonser med. Det har inte Ostkustens Framtid!
Det jag önskar mig av Gräsö och Öregrund är att 3-4 personer från ön och fastlandet finns med på valsedeln för Ostkustens Framtid. Kontakta Lindstrand om vad det innebär att ”sitta” i fullmäktige, för om det finns Gräsöbor och Öregrundsbor på valsedeln lär det ju bli åtminstone ETT mandat, men jag hoppas på minst tre. Eller fem!
Kan inte Gräsöbor och Öregrundsbor stå med på vilken partivalsedel som helst för att få bättre representation i politiken? Tydligen inte, det finns ”partipiskor”.

”Alla beslut ska föregås av framtagande av ett ordentligt beslutsunderlag där varje faktapåstående har en tydlig källa.” (Åsa Lindstrand, Ostkustens Framtid).
Nystart tack, med nya ögon och nya takter:
http://ostkustensframtid.se

You may also like...