De hatiska påhoppen mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind

Jag citerar de vidriga kommentarerna och hela inlägget Amanda Lind skrivit på sin minister-Facebook 11 februari 2021:

“Undrar om repet hon snart får runt halsen kommer göras på kråkboet?”

“Kan ingen sätta stopp för denna så kallade “kvinna”… kan vi ge den som tog Anna Lind permission en helg?”

De här bilderna [ej med här] är ett litet axplock från kommentarsfälten på Sverigedemokraternas officiella Youtubekanal, där de delat klipp med mig från debatter. Klippen har tiotusentals visningar och många människor har sett de hatiska och fruktansvärda saker som skrivs om mig.

Det finns en gräns för hur man får prata om sina politiska motståndare. Dessa kommentarer har passerat den gränsen för länge sedan. Just de här kommentarerna handlar om mig, men mitt budskap gör det inte.

Det handlar om alla som utsätts för det här dagligen, om hoten och hatet som blir en attack mot den demokrati vi tror på. Jag möter hela tiden människor som på olika sätt tystas och skräms av råheten. Det är unga politiskt engagerade, förtroendevalda i civilsamhället, religiösa företrädare, journalister, konstnärer.

Det är Sverigedemokratiska väljare och sympatisörer som skriver det som syns på bilderna. Sverigedemokraterna låter detta ligga kvar på deras officiella youtubekanal i flera veckor. Vad säger det om dem som parti? Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad. Det är tyvärr inget nytt att hat är ständigt närvarande i SD-svansen, och att partiet väljer att låta detta ligga kvar är både sorgligt och farligt. Vi har tagit vidare kommentarerna enligt våra säkerhetsrutiner.

Jag möts ibland av budskapet att “hot och hat är något som vänsterliberaler svänger sig med för att undvika kritik”. Det är så långt ifrån sanningen man kan komma. De senaste veckornas debatt om polarisering och samtalston får inte riskera att urvattna begreppen. Det är skillnad på att ha olika åsikter och mötas i en hård debatt om värderingar eller en sakfråga, och att hota om våld eller rikta hat och kränkningar mot någons person.

Det är vidrigt att det demokratiska samtalet tillåts förpestas på det här sättet. Ungdomar, politiker och ideellt engagerade ska kunna känna sig trygga. Fler ska våga delta i samhällsdebatten. Journalister och konstnärer som granskar och kritiserar ska vara fria från hot och hat.
Vår demokrati förtjänar bättre.”

Amanda Lind – minister för kultur, demokrati och idrott | Facebook

You may also like...